ROTO Vina 2014 - page 26

02395
Adžić Graševina
0,75 l
Slavonija i Podunavlje
021914
Bartolović Graševina
0,75 l
Slavonija i Podunavlje
021971
Adžić Graševina Hrnjevac
0,75 l
Slavonija i Podunavlje
26
Graševina
Graševina je najzastupljenija sorta u Hrvatskoj.U
vinogorjima kontinentalne hrvatske odnosno regijama
Slavonija i Podunavlje te Bregovita Hrvatska možemo
reći da joj se nalazi drugi dom iako se često navodi da je iz
Francuske, a neki navodi su da je stigla iz Njemačke.No za
uživanje u njoj to na kraju nije tako bitno.Osim u Hrvatskoj
ima je mnogo i u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji…
Na tržištima van Hrvatske se pojavljuje kao Grašica, Laški
rizling, Riesling italico, Riesling italiano, Olaszrizling,
Wälsch/ Welsh Riesling.
Graševina daje vino s dosta svježine, s lijepom kiselošću i
voćnosti.Ovisno o položaju vinograda, opterećenju trsa i
terminu berbe, kao i pristupu u podrumu, od nje se daju
proizvesti svježa jednostavnija vina s dosta voćnosti, zatim
pjenušci,punija vina ,te visoki – plemenito botritizirani –
predikati. Iz austrijskog Gradišća, slovenskih Ljutomersko-
ormoških gorica pa i Mariborskog vinogorja i, u Hrvatskoj,
upravo iz zapadne Slavonije (Daruvara), središnje
Slavonije (Kutjevo) pa i Podunavlja od nje dolaze najbolje
izborne berbe, izborne berbe prosušenih bobica, ledena vina.
Mlado vino redovne berbe živo je žućkasto-zelenkaste
boje,svježe, s mirisom koji upućuje na zelenu i zrelu
jabuku,u ustima je profinjeno kiselkasto. Vina iz odgođenih
berbi punije su žućkaste do zlaćane boje, s voćnošću koja
podsjeća na ukuhano bijelo domaće koštićavo voće… –
obogaćenom medom i specifičnim senzacijama za koje je
odgovorna plemenita plijesan. U ustima vina budu slasna
do slatka, i kremaste strukture do sirupasta.
Vina od Graševine dok su suha i mlađa prikladna su
kao aperitiv te uz hladna predjela od plodova mora i
topla predjela sa šparogama,artičokama, tjesteninama s
umacima od maslaca i sira, ali i uz kuhanu ribu, a malo
strukturiranije graševine dobro će se složiti s pečenom
ribom, piletinom pa i teletinom kao glavnim jelom. Visoki
predikati odličan su pratitelj aromatičnih sireva poput
gorgonzole, te, naravno, slatkih kolača, posebice onih s
bijelim i žutim voćem.
Mlade suhe graševine poslužite na 10˚c, strukturiranije na
12 do 13˚c, a slatke predikate na oko 10˚c.
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...100
Powered by FlippingBook