ROTO Vina 2014 - page 6

6
Champagne
Šampanjci
Šampanjac je pjenušavo vino koje naknadnim
(drugim) vrenjem u boci razvija vlastiti ugljični
dioksid, a naziv je dobilo po francuskoj pokrajini
Champagni i danas je naziv šampanjac rezerviran isključivo
za pjenušce iz te pokrajine. Pjenušava vina proizvedena u ostalim
pokrajinama mogu se označavati samo kao pjenušci (Vin mousseux).
Dom Pérignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, našao
je način kako da šampanjac učini vrhunskim pićem. Do tada je nevolja
bila što su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino
i davao mu neugodan okus. Naknadnim drugim vrenjem razvije se
ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i osobit peckav okus. To vrenje
može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim vrstama kvasaca.
Središta proizvodnje šampanjca su Épernay i Reims. U Champagni
se proizvode isključivo bijeli šampanjci, a najbolji su oni od crnog
burgundca (brzim prešanjem dobije se bijelo vino) i chardonnaya.
Šampanjci i pjenušava vina proizvode se u skali od potpuno suhih do
slatkih. S obzirom na ostatak neprovrela šećera nose razne oznake:
• Ultra Brut, Brut Nature ili Brut integral, non dosé ili zero
dosage: od 0 do 3 g/l neprovrelog šećera
• Extra Brut: od 0 do 6 g/l neprovrelog šećera
• Brut: od 0 bis 15 g/l neprovrelog šećera
• Extra Sec, također: Extra Dry: od 12 do 20 g/l neprovrelog šećera
• Sec: od 17 do 35 g/l neprovrelog šećera
• Demi Sec: od 35 bis 50 g/l neprovrelog šećera
• Doux: s 50 g/l neprovrelog šećera (rijetko kod šampanjaca)
Šampanjac je odličan kao aperitiv, ali se može sljubljivati uz sushi,
sashimi, kamenice te kavijar na temperaturi od 8-10˚c.
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...100
Powered by FlippingBook