Strast za vinom

Objavljeno 10. listopada 2018.

Uz već standardne bestsellere vinarija Montes i Kaiken, Roto dinamic je u asortiman uvrstio 5 novih etiketa u želji da gastronomiji ponudi još autentičnija čileanska i argentinska vina.

Napisao Saša Špiranec

Kaiken, Malbec Terroir Series 2016.

Autentično argentinsko vino s jakim terroirskim pečatom vinorodne Mendoze i položaja Vista Flores koji je poznat po elegantnijim i aromatičnijim vinima u odnosu na standardni argentinski malbec. Malbec Terroir Series zapravo je blend tri sorte, od kojih na malbec otpada 80%, zatim na bonardu 12% i na petit verdot 8%. Malbec vinu daje karakter, živost, toplinu i bogatstvo okusa, kao i arome crnog bobičastog voća, dok nježna bonarda donosi floralne arome i uravnotežuje tijelo, a petit verdot doprinosi čvrstini i trajanju okusa.

Tehnički podaci: Suho crno vino, alkohol 14%, sortiment malbec, bonarda i petit verdot.

Servirati: na temperaturi od 15 do 17°C

Gastronomska primjena: Crvena mesa generalno, steakovi, wok s govedinom i povrćem, svinjski kotleti s tamnim umacima, pašte s bolonjez umakom, janjeći kotleti i ravioli s gljivama.


Montes Alpha, Carmenere 2016.

Carmenere je sorta koja se u potpunosti identificira s Čileom. Iako je francuskog porijekla, jer potiče iz Bordeauxa gdje je danas gotovo izumrla, upravo je u Čileu pronašla idealno mjesto za uzgoj, mjesto na kojem može pružiti najviše. U Montesu su to, naravno, prepoznali i unutar svoje prestižne linije namijenjene isključivo gastronomiji – Montes Alpha, rezervirali su jedno mjesto za carmenere. Standardni carmenere je nijansu laganiji od cabernet sauvignona, međutim ovaj, iz čuvene Valle de Colchagua, nije. Radi se o bogatom vinu intenzivnog mirisa na zrelo crno i crveno voće poput kupina, borovnica i suhih šljiva. U pozadini se slute začinske note crnog papra, duhana, kože i tamne čokolade. Okus je savršeno uravnotežen, mekih tanina, bogat i sočan, s osjećajem slasti na početku te s elegantnom svježinom na finišu.

Tehnički podaci: Suho crno vino, alkohol 14,5%, sortiment carmenere 90%, cabernet sauvignon 10%. 55% vina dozrijevano 12 mjeseci u bačvama od francuskog hrasta.

Servirati: na temperaturi od 17 do 19°C. Dekantirati 30 minuta prije serviranja.

Gastronomska primjena: Crvena mesa generalno, steakovi, wok s govedinom i povrćem, svinjski kotleti s tamnim umacima, pašte s bolonjez umakom, janjeći kotleti i ravioli s gljivama.


Montes Outer Limits, Sauvignon blanc 2017.

Outer limits je plod potrage za neotkrivenim terroirima Čilea, koji određenim sortama mogu pružiti posebna svojstva. Tako je za sauvignon blanc idealno mjesto prepoznato u Aconcagua dolini u regiji Zapallar blizu pacifičke obale. Suhe i osunčane pozicije s vrlo hladnim pacifičkim noćima dodatno intenziviraju već intenzivne arome sauvignon blanca. Miris obiluje notama marakuje, limete i grejpa, s primjesama šparoga u pozadini. Okus obilježava iznimna svježina, hrskave i izražene kiseline, srednje tijelo, vrlo dugo trajanje te mineralno slankasti finiš. Po karakteru je to sauvignon blanc hladnije klime, ali s punoćom i bogatstvom umjerene kontinentalne.

Tehnički podaci: Suho bijelo vino, alkohol 13,5%, sortiment je sauvignon bijeli 100%. Vino nije dozrijevano u drvu, a prinosi u vinogradu su bili vrlo niski od 6 tona/ha.

Životni vijek vina: idealno ga je konzumirati odmah pa sve do kraja 2020.

Servirati: na temperaturi od 9 do 11°C. Ne treba dekantirati.

Gastronomska primjena: Prvenstveno uz morsku hranu - hladna predjela poput ribljih carpaccia i sirovih školjka poput kamenica, zatim uz bijelu ribu s gradela ili iz pećnice, pa uz brojne proljetne i ljetne salate, lagane pašte sa i bez šparoga, losos na sve načine, a idealno uz rižota s škampima.


Montes Outer Limits, Pinot noir 2016.

Na istim pozicijama gdje se uzgaja sauvignon blanc za liniju Outer Limits uzgaja se i pinot noir, ali na položajima s više sunca. Zahvaljujući udaljenosti od samo 7 km od pacifičke obale, hladni povjetarci stalno struje kroz vinograde. Kad se tome suhom i prohladnom području još pridoda specifično granitno ilovačasto tlo, intenzitet i živost aroma su zajamčeni. Ovaj originalni pinot noir krasi atraktivna i izražena floralna nota na mirisu s obilnim crvenim voćem u pozadini. U ustima se izmjenjuju slojevi crnog i crvenog jagodičastog voća te nježni i zaokruženi tanini. Okus je intenzivan, klasične elegantne pinotovske teksture, zaista dugačak te unikatne svježine na finišu. Pinot noir koji po svojim karakteristikama i kvaliteti spada u razred velikih vina.

Tehnički podaci: Suho bijelo vino, alkohol 13,5%, sortiment je sauvignon bijeli 100%. Vino nije dozrijevano u drvu, a prinosi u vinogradu su bili vrlo niski od 6 tona/ha.

Životni vijek vina: idealno ga je konzumirati odmah pa sve do kraja 2024.

Servirati: na temperaturi od 14 do 16°C. Dekantirati do 30 minuta prije serviranja. Treba dekantirati.

Gastronomska primjena: Teletina pečena ili ispod peke. Bijelo meso u jačim umacima. Pesto rosso pašta. Losos, tuna, skuša i palamida od riba. Brojna rižota i pašte s mesnim umacima ili s gljivama. Bruschette sa sušenim rajčicama.


Montes Taita 2011.

Taita je perjanica cijele vinarije i najprestižnije linije Icon. Radi se samo u iznimnim berbama i ovo je tek četvrta berba Taite u povijesti vinarije. Baza je cabernet sauvignon koji obično daje oko 85% vina, dok ostalih 15% je u zoni diskrecije winemakera koji ih bira svaki puta prema nahođenju, to jest u svrhu da konačno vino postigne savršeni balans i dobije izniman životni vijek. S obzirom da Taita pun potencijal ostvaruje tek iza osme godine od berbe te da se može čuvati minimalno petnaest godina, radi se zapravo o idealnom vinu za poklon značajnoj osobi. Svaka boca Taite je pakirana u zasebnu luksuznu drvenu kutiju te kvalitetom i dizajnom spada u kategoriju najprestižnijih vina današnjice. Radi se o vinu izraženog do intenzivnog mirisa, aroma koje podsjećaju na džem od crvenog i crnog bobičastog voća, crni ribiz i slatke začine. U pozadini još se slute muškatni oraščić i karamela, blaga primjesa dima i dodir duhana. Okus je veličanstven, bogat, dobro strukturiran, pun aroma, izvrsno inkorporiranih tanina te savršenog balansa između punoće i slasti, svježine i začina. Kompleksno vino koje svakim prinošenjem nosu i svakim gutljajem nudi nove arome i nove doživljaje.

Tehnički podaci: Suho crno vino, alkohol 15%, sortiment je cabernet sauvignon 85%, diskrecija vinara 15%. Vino je dozrijevano 24 mjeseca u novom francuskom hrastu.

Životni vijek vina: Konzumacija može odmah, a idealno je od 2019. do 2026.

Gastronomska primjena: Klasično biftek vino, iako, idealno bi bilo uživati u njemu samo uz slane i dozrele kravlje ili ovčje sireve, kako bi se vrijeme u ovom slučaju moglo posvetiti isključivo vinu, umjesto hrani.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se