Napitci na bazi espressa

Objavljeno 31. listopada 2018.

Napisao Tomislav Mraović, Franck Barista

Cappuccino

Riječ cappuccino dolazi iz umanjenice cappuccio, što znači kapuljača ili nešto što pokriva glavu. Napitak je dobio ime po boji haljina koje nose redovnici i redovnice iz reda kapucina. Proces pripreme cappuccina uključuje slijedeće: zagrijavanje mlijeka, miješanje mliječne kreme u vrču te ulijevanje u šalicu. Cappuccino je sastavni dio talijanske tradicije. Njegova priprema započinje pripremom vrhunskog espressa, a zatim poznavanjem tehnika zagrijavanja mlijeka. Za najbolje rezultate kod pripreme mliječne kreme, priprema se samo onoliko mlijeka koliko je potrebno za pripremu cappuccina. Cappuccino mora imati glatku bijelu povšinu poravnatu s rubom vrha šalice.

Priprema:

U šalici odgovarajuće zapreminine (160 – 180 ml) pripremiti espresso. Istovremeno, pripremiti i mliječnu kremu. Prilikom ulijevanja mliječne kreme, potrebno jenagnuti šalicu pod kutom od 45° te krenuti s ulijevanjem.


Macchiato

Macchiato je espresso s nekoliko kapi toplog mlijeka i mliječne kreme. Poslužuje se u šalici za espresso.

Priprema:

Pripremiti espresso i zatim u šalicu dodati malo mliječne kreme.


Latte macchiato

Latte macchiato vrlo je popularan napitak na bazi espressa. Varijacija je bijele kave i cappuccina. Sadrži više pjene u odnosu na bijelu kavu, a manje od cappuccina.

Priprema:

U čašu odgovarajuće zapremine (može biti niska ili visoka,zapremnine do 200 ml ) uliti ispravno zagrijano mlijeko s dovoljnom količinom mliječne kreme. Zatim, lagano uliti jedan espresso.


Kava sa šlagom

Kava sa šlagom je espresso u koji smo dodali šlag, a posužuje se u šalici za cappuccino.

Priprema:

U odgovarajućoj šalici (160 – 180 ml) pripremiti espresso te dodati šlag u željenoj količini.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se