Pivovara Medvedgrad

Dobri duh zagrebačkog pivarstva

Objavljeno 22.ožujka 2018.

Gotovo da i nema zagrebačke ljubiteljice i ljubitelja piva starijih od 30 godina koji se s nostalgijom ne sjećaju kasnih devedesetih i ranih dvijetisućitih te odlazaka u Medvedgrad na Savsku u potrazi za nečim novim, što u ono pivski relativno siromašno vrijeme za Hrvatsku nije bio lak pothvat

Napisao Hrabren Dobrotić

Od 22. prosinca 1994. upravo nas je Pivovara Medvedgrad u vlasništvu obitelji Nauković uveseljavala svježim, nepasteriziranim i nefiltriranim lagerima, koje je u tradicionalnoj maniri brewpuba proizvodila u tankovima iza stakala u samoj pivnici. Pivovara je dobila ime držeći se još jedne tradicije i to bavarske, koja je sugerirala naziv pivovare prema najbližem postojećem srednjovjekovnom gradu. Izborom Medvedgrada, neka od prvih piva također su dobila imena prema legendama koje vežemo uz ovaj povijesni zagrebački lokalitet, prije svega Crna kraljica, jedno od piva iz originalne ponude uz Zlatnog i Mrkog medvjeda. Pionir u mnogim hrvatskim pivskim pothvatima, upravo je Medvedgrad počeo kuhati prvo pšenično pivo u Hrvatskoj - Dva klasa.

IMG_0812

Craft prije crafta
Ponekad bi se za brewpubove, kao što je Medvedgrad u početku bio, moglo reći da su bili craft prije europskog procvata craft pivovara, jer su bili u privatnom vlasništvu (pivovara je i dalje 100% u vlasništvu obitelji Nauković) te proizvodili relativno zanimljive i inovativne stilove piva naspram velikih industrijskih pivovara. Činjenica da su imali vlastiti pogon i dobre uvjete pomogla je Medvedgradu da se pretvori u jednu od prvih pravih hrvatskih craft pivovara te postavi primjer ostalima, kao i standarde u nekim područjima tog brzo rastućeg pivskog trenda.

Pogon pivovare se najprije preselio u Mokrice te konačno na Samoborsku cestu 2010. godine te se ubrzo ulaže u punilicu za boce, kako bi pivovara konačno pokrila i taj dio tržišta. Najznačajniji je pomak ipak bio u proizvodnji novih stilova piva, koja će zadovoljiti sve iskusniju, zahtjevniju i pivski educiraniju publiku. Majstor pivar Božidar Kostanjčar tako se latio kuhanja stilova kao što su svijetli ale, Agram stout, Fakin IPA i crna IPA zvana Crni Jack, redom stilovi kojima se diče američke i brojne novonastale europske craft pivovare. Ovaj potez doveo je do toga da Pivovara Medvedgrad bude dvije godine za redom (2014. i 2015.) proglašena najboljom hrvatskom pivovarom na renomiranom portalu Ratebeer, a specifični zagrebački motivi u impozantnom dizajnu Andree Knapić donio im je 2017. godine nagradu CROPAK i REGPAK. 

Nove suradnje, eksperimenti…
U posljednjih nekoliko godina Pivovara Medvedgrad iznenadila je svoje obožavatelje kolaboracijama s etabliranim kućnim pivarima i craft pivovarama. Prva kolaboracija bila je tako s iskusnim kućnim pivarom Mattom Hollingsworthom, s kojim su skuhali pilsner Cugmajstor, a za Martinje 2016. godine - ječmeno vino. Druga kolaboracija dogovorena je s pivovarom Garden te su istovremeno izašla dva piva, zahmeljeni lager Hendrix te Honey Double IPA.

Godine 2017. otvorena je nova pivnica i taproom Fakin, koja će dodatno povisiti ljestvicu standarda u craft pivarstvu ne samo u Hrvatskoj, nego čak i u regiji. Prošlogodišnji hitovi na točionicima bili su rođendanska piva 23 IPA i Imperial stout Gavran. 

…i nove pobjede!
Ovdje, međutim, ne staju inovacije koje nudi Medvedgrad. Potrebe u vidu kapaciteta se povećavaju te su Ivan, Petar, Nikola i Luka Nauković krenuli u crowdfunding kampanju preko Funderbeama, koja je brzo i vrlo uspješno okončana. Zahvaljujući svim investitorima, Naukovići u planovima za budućnost ističu da će nova pivovara biti kapaciteta 25.000 hektolitara uz mogućnost proširenja, a imat će i najsuvremeniju varionicu, punilicu boca te banku hmelja, gdje će ova delikatna namirnica sačuvati svoju svježinu, što je itekako važno za hmeljne stilove piva.

Pivarstvo nije samo biznis i nije tek ugostiteljstvo, ono je bilo i ostalo dijelom kulture, u vidu kulture pijenja i proizvodnje piva, supkulture kušača piva/ljubitelja crafta, ali i u vidu socijalne dimenzije gradskoga života i suživljavanja sa stanovnicima i njihovom tradicijom. Tako je Pivovara Medvedgrad aktivna u suradnji sa street artistima s kojima organiziraju oslikavanje parkova, fasada i dječjih igrališta te pod geslom Dobri duh Zagreba podržavaju razne humanitarne akcije.

Medvedgrad sve

1. Zlatni medvjed

Stil: Pilsener
Alkohol: 4,4%
Mutno zlatne boje i bijele pjene, lagane sladne i krušne arome karakteristične za stil s naznakom biljne ili cvjetne hmeljne arome u pozadini. Dugotrajno je u okusu, pitko i ugodno. Pivo je dugo bilo osnovni brend Pivovare Medvedgrad, njihovo svakodnevno pivo. Danas i dalje predstavlja odmak od tipičnih tržišno dominantnih macro lagera.

2. Crna kraljica

Stil: Schwarzbier
Alkohol: 4,8%
Ovaj njemački stil piva karakterističan je po balansu prženih, no suptilnih sladnih aroma s umjerenom zahmeljenošću. Crna kraljica sramežljiva je po pitanju prženih nota na nosu i hmelja općenito, no u okusu je raskošnija, osjeća se suho voće, karamela i čokolada u završetku.

3. Grička vještica

Stil: Doppelbock
Alkohol: 7,5%
Nastala je kao zimsko sezonsko pivo 2006. godine. Jantarne je boje prema bakreno crvenoj, bistro s prljavo-bijelom ili smećkastom pjenom. Hmelj lijepo daje začinsku ravnotežu sladnim i tostiranim notama u aromi. Alkohol je prilično izražen u ovome pivu i ono nije toliko kompleksno kao što bi stil ovog jakog lagera možda zahtijevao, ali je unatoč tome ili upravo zbog toga steklo velik broj poklonika te ušlo u stalnu ponudu već godinu nakon premijere.

4. Agram Stout

Stil: Stout
Alkohol: 5,5%
Prvi tamni ale u Hrvatskoj, točen ponekad i s dušikom. Tamno smeđeg tijela s crvenkastim odsjajem i karakterističnom kremastom smećkastom glavom. Vrlo kremaste je strukture i kompleksne arome suhog voća, orašastih plodova i prženoga slada. Slatkasto pivo, s nešto sušim završetkom.

5. Baltazar

Stil: India Style Lager
Alkohol: 5.6%
Pivo svijetlo zlatne boje i bogate, trajne bijele pjene. Citrusna, svježa aroma hmelja s notom borovine s krušnim sladnim tijelom u pozadini. Riječ je o američkoj inačici lagera s prilično naglašenim hmeljem u aromi. Pivo je vrlo izravno, pitko, fino uklopljene gorčine, sjajno za ljetnu sezonu kojoj ovaj stil pripada.

6. Fakin IPA

Stil: IPA
Alkohol: 7%
Još jedna stilska novost na hrvatskom tržištu pristigla iz Medvedgrada. Ozbiljan i zahmeljeni stil brzo se utaborio među ljubiteljima žednih noviteta. Bogat hmeljni profil u okusu i gorčini, vrlo dugotrajan i svjež, balansiran je punim sladnim okusom. Mutno je, tamno-narančaste boje i male, ali postojane pjene.

7. Crni Jack

Stil: Crna IPA
Alkohol: 6.3%
Pivo kojim je Pivovara Medvedgrad zaista zaslužila poštovanje ljubitelja crafta, kao i poznavatelja i kušača piva. Tamno smeđeg tijela prema crvenkastoj nijansi. Citrusne i biljne note snažno su naglašene u aromi, ali i u gorčini ova inačica američkog stila postiže inicijalni kick. Balansirana je s nešto karamelne i čokoladne slatkoće. Umjerena gorčina proteže se u finiš.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se