Prosecco – pjenušavo vino za svaku priliku

Objavljeno 16. svibnja 2018.

Posljednjih godina posebno su popularni jednostavni i lagani kokteli kojima je baza prosecco. Osnovno pravilo kod ovih koktela je da ne smije biti previše sastojaka kako bi piće bilo lagano i prozračno.

Napisao Filip Savić, sommelier

Prosecco je talijansko pjenušavo vino proizvedeno u regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia, najvećim dijelom u okolici općina  Conegliano i Valdobbiadene. Proizvodi se od sorte Glera, nekad poznate kao Prosecco. 2009. godine Prosecco je unaprijeđen u DOC i DOCG zaštitu tako da proizvođači izvan tih zona ne smiju koristiti ovaj naziv. Prosecco je postao vrhunska zamjena za puno skuplji Champagne, zato je tako dobro prihvaćen u svijetu te je 2013. po prodaji prestigao šampanjce. Prevladavaju note zelene jabuke, agruma i bijelog cvijeća koje mu daju posebnu nježnost i što ga ne čini pretjerano složenim, a kako se proizvodi u velikim tankovima tzv. Charmat-Martinotti metodom mjehurići su vrlo lagani. 

Astoria -pozadina

Prosecco je pristupačno pjenušavo vino koje je izvrsna svakodnevna opcija, bilo da ga pijete kao aperitiv ili uz pratnju lagane morske hrane ili salata.

Roto dinamic ponosni je uvoznik vrhunskih prosecca vinarije Astoria, koju su 1987. osnovali Paolo i Giorgio Polegato. Vina se proizvode na imanju „Val de Brun“ u mjestu Refrontolo u samom srcu DOCG zone Conegliano-Valdobbiadene, jednom od najljepših talijanskih vinogradarskih područja. 

Perjanica vinarije Astoria je Prosecco Millesimato DOCG koji već niz godina osvaja nagrade, uključujući veliku zlatnu medalju na IWC natjecanju na Vinitaliju u Veroni, a dio je ponude Roto dinamica. 

Oslanjajući se na stručnost i vještine te iskustvo svog visoko profesionalnog osoblja, Astoria vina i prosecca danas se prodaju u više od 100 zemalja diljem svijeta, a poslužuju se u najekskluzivnijim restoranima i wine barovima.

 

PINK YOUR DAY 

• 15 cl Prosecco Astoria

2 kom svježe maline

Priprema: U čašu za šampanjac staviti 2 kockice leda. Potom uliti rashlađeni prosecco i dodati svježe maline.

COLD & MINT

• 12 cl Prosecco Astoria

2 cl likera od kupine

Svježa menta

Priprema: U čašu za šampanjac dodati led, uliti liker te natočiti prosecco. Jednom promiješati te ukrasiti sa vrhom svježe mente.

SPARKLING STRAWBERRY

• 10 cl Prosecco Astoria

2 cl likera od jagode 2

• 5 cl Pimento Ginger Beer

Svježi đumbir

Priprema: U čašu za šampanjac dodati led te uliti liker od jagode i prosecco te lagano promiješati. Na kraju doliti Pimento Ginger Beer i ukrasiti čašu komadićem đumbira.

PROSECCO LIME

• 12 cl Prosecco Astoria

2 cl likera od bazge

korica limuna

Priprema: U čašu za šampanjac dodati led te uliti liker od bazge i prosecco te lagano promiješati. Vrah čaše ukrasiti koricom limuna.

 


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se