Abeceda kave

Objavljeno 22. siječnja 2019.

Napisao Domagoj Perić, Franck Barista

A

Arabica

Vrsta kave koja potječe od izvornih stabala kave otkrivenih u Etiopiji. Arabica predstavlja finu, blagu, aromatičnu kavu i predstavlja oko 70 posto svjetske proizvodnje kave. Drvo Arabica kave treba više njege i pažnje nego Robusta. Zrna Arabice su ravna i izdužena, sa sadržajem kofeina od 0,8 do 1,7%.


Aroma

Zrna kave sadrže oko 1.000 aromatskih komponenti koje stimuliraju osjetilo mirisa. Svaka vrsta kave ima specifične mirise i okuse, koje određuju lokacija rasta biljke, količina padalina, sunčanih razdoblja, postupak prerade, skladištenja, transporta zrna, prerade kave kod proizvođača, pakiranja i sam postupak pripreme napitka. Specifična aroma se dobiva prženjem na određenoj temperaturi kroz određeno vrijeme.

B

Blend(mješavina kave)

Kombinacija dvije ili obično više vrsta kave u cilju postizanja novog doživljaja okusa. Sinergija svih kava u blendu vodi novom specijalnom okusu balansiranom u savršenoj šalici kave. Da bi mogli stvoriti sinergiju potrebno je savršeno poznavanje svakog zrna koje se nalazi unutar blenda.

C

Cappuccino

Cappuccino je primarno bio kaveni napitak pripremljen na način da se na espresso izlije toplo, zapjenjeno mlijeko. Danas, naziv cappuccino postao je sinonim za sve kavene napitke sa karakterističnim bogatim slojem pjene.

E

Espresso

Riječ espresso potječe od latinske riječi esprimere, što znači pritisnuti. To je očekivano jer je espresso početkom 20. stoljeća izumljen upravo u zemlji poznatoj po umjetnosti uživanja – Italiji. Priprema se u espresso aparatu na način da se pritiskom pare voda istisne kroz mljevenu kavu. Kontakt između vode i kave treba biti između 20-30 sekundi, a volumen napitka u šalici oko 30 ml. Priprema ovoga napitka prava je mala znanost, te zahtijeva izrazitu brigu i pažnju. U jednoj šalici dobro pripremljene espresso kave možete naći žarku, toplu, tamnu boju pjene, intenzivnu baršunastu teksturu tekućine, jakost i postojanost okusa.

M

Mljevenje

Stupanj mljevenja određuje upravo kava, ovisan je o vrsti kave i postupku pripreme napitka. Fino mljevenje je specifično za kavu za domaćinstvo, srednje fino za espresso, a za filter kavu najmanji stupanj mljevenja. Vrlo je važno da su prilikom mljevenja ujednačene veličine čestica, te da prilikom mljevenja ne dolazi do zagrijavanja kave jer zagrijavanjem dolazi do gubitka arome.


Moka

Aparat za kavu koji proizvodi napitak prolaskom vruće vode pod tlakom pare preko mljevene kave. Prvi puta je patentiran u Italiji, a ime je dobio po prvom modelu “Moka Express” koji je izumio Alfonso Bialetti u Italiji 1933. godine.

P

Przenje

Postupak toplinske prerade sirovih zrna kave koji ovisno o pržionicima može trajati do 20 minuta, a odvija se na temperaturama do 240 °C. Tokom prženja događaju se brojne fizikalne i kemijske promjene unutar zrna koje utječu na formiranje specifičnih mirisa i okusa karakterističnih za pojedinu vrstu kave. Svijetlo prženje je specifično za filter kave, srednje prženje za kave za domaćinstvo, dok tamnim prženjem dobivamo napitak snažnije arome, a ovako pržene kave upotrebljavaju se za pripremu espresso napitaka.

R

Robusta

Većina Robuste se uzgaja u srednjoj i zapadnoj Africi, zatim dijelovima jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju, Vijetnam te Brazil. Iako to čini samo oko 30 posto svjetskog tržišta, proizvodnja Robuste je u porastu. Robusta ima prednost jer je otpornija biljka, lakše ju je uzgojiti i njegovati.

Z

Zrno kave

Zrno kave je plod bobičastog voća, nalika trešnje. Unutar bobice obično su smještena dva svjetlozelena zrna, koja su obavijena tankom, prozirnom opnom i pergamentnom opnom. Zrna su pričvršćena u mekanoj, sluzavoj pulpi iz koje crpe hranu. Cijeli plod je obavijen čvrstom kožnatom opnom. Sastav zelenog zrna varira ovisno o vrsti biljke i tla na kojemu raste.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se