ALTHAUS - čaj sa karakterom

Objavljeno 30. listopada 2019.

Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti" (Gladstone, 1865. godine).

Althaus _01

Čaj je užitak koji ljudi svakodnevno konzumiraju na svim stranama svijeta. Topli ili hladni napitak raznovrsnog okusa uz kojeg se opuštamo i koji nam daje snagu iz dana u dan. Danas je ispijanje čaja postao trend i kultura življenja te ga ljudi zaista vole ispijati. Čaj se može piti u svako doba dana - ujutro nas budi svojom divnom aromom, obnavlja te daje energiju za nastavak dana, popodne i navečer nas opušta, umiruje te uspavljuje. Svatko pije čaj na svoj način, a najbolji je onaj bez dodataka jer tada je najfiniji i upravo se tada može osjetiti njegova prava kvaliteta. Zeleni i crni najbolje je popiti ujutro jer razbuđuju i dobra su zamjena za kavu, a za ostatak dana i večer pogodni su čajevi koji imaju umirujući učinak, poput biljnih, voćnih, te kombinacije više vrsta od kojih možete napraviti i ukusni hladni čaj. Osim što je fin, čaj ima i ljekoviti učinak te svaki ima drugačije djelovanje i svoju specifičnost. Najbolji su čajevi oni u rinfuzi, jer su puno kvalitetniji, a posebnu pažnju treba obratiti na toplinu vode. Neki, posebice zeleni, ne smiju biti preliveni kipućom vodom zato što tada gube na svom učinku.

Sve glavne vrste čaja zapravo dolaze od iste vrste biljke – camellia sinensis, dok se različite vrste čaja i okusa dobivaju različitim tehnikama obrade. Između njih postoje samo male razlike u procesu proizvodnje. Sve ostalo su čajne infuzije ili uvarci.

ZELENI ČAJ

Japan se smatra zemljom zelenog čaja. Zeleni čaj izvorno je doveden iz Kine u Japan u 8. stoljeću. Za razliku od kineskog zelenog čaja, u Japanu se čaj priprema samo nakon sušenja, a ne pržen.
Temperatura vode: 75°C-80°C
1-3 min

CRNI ČAJ

Crni čaj proizvodi se u svim regijama koje uzgajaju čaj: Kini, Japanu, Indiji, Šri Lanki, Africi itd. Fermentira se tijekom proizvodnje, što mu daje i karakterističnu tamnu boju koja ga tako snažno razlikuje od ostalih sorti čaja. Crni čaj je najomiljeniji u Engleskoj, Rusiji i Turskoj.
Temperatura vode: 95°C
3-5 min

BIJELI ČAJ

Za proizvodnju bijelog čaja ručno se beru samo mladi, još zatvoreni pupoljci biljke čaja. Čaj se zatim suši u dva uzastopna postupka na preko 100 °C i pakira ubrzo nakon toga. Bijeli čaj je uvijek nježan i pomalo sladak.
Temperatura vode: 80°C
1-2 min

VOĆNI ČAJ

Zapravo, voćni čaj uopće nije vrsta čaja, već „čajni infuzijski napitak“, jer se ne proizvodi od lišća biljke Camellia sinensis.
Temperatura vode: 85°C-100°C
2-5 min

BILJNI ČAJEVI

Biljni čajevi se također ne smatraju pravim čajem, već “biljnim infuzijama”. Ne rade se od čajnog grma, već od osušenih dijelova drugih biljaka. Njihova metoda pripreme malo se razlikuje: biljni čajevi mogu se infuzirati proključalom vrućom vodom, a zatim ostaviti da se utapaju najmanje 5 minuta.
Temperatura vode: 85°C-100°C
5-6 min

Zanimljivosti:

Legenda kaže da je 2737. godine Prije Krista Šen Nung otkrio čaj kada mu je lišće slučajno doletjelo u lonac pun proključale vode, koja je ubrzo promijenila boju i do careva nosa došao je neobičan, njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i oduševio se aromom.

Čajevi u vrećicama nastali su sasvim slučajno! 1907. godine američki uvoznik kave i čaja Thomas Sullivan davao je uzorke čaja svojim kupcima u malim svilenim vrećicama koje su oni zabunom stavljali direktno u čajnik umjesto da su isprazniti sadržaj vrećice.

Postoje samo dvije riječi na cijelome svijetu koje označavaju pojam koji mi zovemo ‘čaj’? Jedna je varijacija riječi Tea, druga je riječ Cha. Ono što je zvučalo kao ‘cha’ širilo se kopnom, dok je ‘tea’ putovala preko mora i oceana.

Nakon vode, čaj je napitak koji se najviše konzumira na cijelom svijetu, a dnevno se popije oko 3 bilijuna šalica čaja.

Irska je zemlja koja pije najviše čaja po glavi stanovnika. Velika Britanija je na drugom mjestu.
Kina je vodeća zemlja po proizvodnji, a slijedi ju Indija. Najpopularnija vrsta čaja je crni čaj. Čini 75% od ukupne konzumacije čaja u svijetu.

Althaus _02

ALTHAUS- čaj sa karakterom.

Althaus je ambasador moderne kulture ispijanja čaja. Iskustva su dragocjena. Odražavaju vrijeme, predanost i strast. ALTHAUS je mlada tvrtka čiji stručnjaci za čaj imaju više od 60 godina iskustva. Na temelju poznavanja dugih tradicija kultura čaja iz cijelog svijeta, njemački, ruski i američki stručnjaci razvili su suvremene koncepte čaja.
Ralf Janecki je specijalist za čaj s preko 30 godina iskustva u međunarodnoj trgovini čajem. Svjetski poznat ljubitelj čaja čija su ljubav i strast za čajem temelj ALTHAUS uspjeha. Pažljivo odabire ALTHAUS čajeve, stvara nove, inovativne mješavine i njeguje intenzivne odnose s preferiranim proizvođačima.
ALTHAUS stručnjaci kombiniraju svoja znanja o najboljim regijama čaja, sa senzualnim poznavanjem i vještim prosudbama kvalitete proizvoda ne samo prema vrtovima i regijama gdje se čaj uzgaja, već i prema aromi, boji, izgledu i okusu čaja. Degustacija i ispitivanje svih sastojaka, kao i miješanje je vrlo sveobuhvatan proces koji se intenzivno kontrolira.

ALTHAUS FORMATI

DELI PACK

Osnovna kategorija Althausa koja nudi užitak u čaju u njegovom klasičnom izdanju. Deli pack premium čaj sa kratkim vremenom infuzije, dostupan je u mnogim različitim kombinacijama, i nudi ukusni spektar klasika i uzbudljive nove kombinacije kao što su: ENGLISH BREAKFAST, EARL GREY, ZELENI SENCHA, ZELENI AROMA, KAMILICA, MENTA, ŠUMSKO VOĆE, ROOIBOS JAGODA,GINSENG BALANCE, ŠIPAK JABUKA, ZELENI JASMIN I DARJEELING CASETLTON.
Idealan je za šalice (0,2l), a vrećice su individualno pakirane.

PYRA PACK

Rinfuza pakirana u piramidne vrećice predstavlja suvremen i inovativan način uživanja u čaju. Zahvaljujući piramidnoj formi vrećice, lomljenim listovima čaja dano je dovoljno prostora da razviju svoj puni spektar aroma i okusa. Promatrati kako se listovi čaja odmotavaju u transparentnoj vrećici dio je užitka u ceremoniji čaja za svakog obožavatelja čaja. Dostupni okusi: ENGLISH BREAKFAST, EARL GREY, ZELENI SENCHA, ZELENI JASMIN, LIMUN MENTA, KAMILICA VERBENA, MENTA, BILJNI ČAJ, ŠUMSKO VOĆE I ŠIPAK JABUKA.
Idealna je za veće šalice (0,3l), a svaka vrećica također je individualno pakirana.

LOOSE TEA – rinfuza

Čaj u rinfuzi je čaj 1. klase jer lomljeni listovi zadržavaju njihov najčišći oblik. Pomno odabrani čajevi razvijaju svoju punu aromu - bilo u procjeđivaču ili papirnom filteru. Čajnim entuzijastima predstavlja užitak gledati listove čaja kako se slobodno kreću i u potpunosti otvaraju.
Dostupni okusi: CRNI CEYLON, ENGLISH BREAKFAST ST. ANDREWS, IMPERIAL EARL GREY, ZELENI, ZELENI JASMIN, SICILIJANKSA NARANČA, ZIMSKI UGOĐAJ, JABUKA BADEM, WELLNESS, KAMILICA, MENTA, CRVENO VOĆE I DARJEELING CASETLTON.
Troslojna folija vrećice osigurava očuvanje aroma i svježine, dok prezentacijske kutije za čuvanje čaja omogućuju adekvatno i kvalitetno čuvanje uz lijepi

Althaus _04

"Čudno je kako čajnik istovremeno može predstavljati udobnost samoće i zadovoljstvo društva"


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se