Biljka kave i njene karakteristike

Objavljeno 16. svibnja 2018.

Znate li da postoji čak 65 različitih vrsta kave? Obiteljsko stablo kave ima poprilično dugačke korijene koji broje preko 10 tisuća varijacija kave u okusima, sastavima i izgledu.

No, samo jedna vrsta kave koristi se za proizvodnju ovog najfinijeg pića, a zove se Eucoffea. Sama Eucoffea ima dvije podvrste kave za koje smo svi već čuli; radi se o Coffea arabica te Coffea Canephora, poznatijoj kao Robusta. Glavna razlika između robuste i arabike su prvenstveno u sadržaju kofeina, zbog čega robusta ima snažniji i gorči okus, dok zrna arabike daju manje kiselkasti i puniji okus. Kava je biljka iz porodice Rubiacea.

Coffee -belt

Stablo kave ima sjajne, tamnozelene, duguljaste listove koji rastu u paru, a može narasti i do 10 metara. Postoji 73 vrste kavinog stabla, a samo se dvije vrste kultiviraju, već spomenute arabica i robusta. Biljke kave rastu u tropskom i suptropskom području tzv. pojasu kave (coffee belt), koji uključuje oko 70-ak zemalja. Za rast, biljci pogoduje dosta kiše i temperatura od 12–27 °C. Najveći proizvođači kave su Brazil, Vijetnam, Kolumbija i Indonezija.

 Screen Shot 2018-05-16 At 08.00.13

 

Plod kave

Možda nikada ne bismo pomislili na to, ali kava zapravo jest voće. Zrno kave je u stvari sjeme biljke kave- to je crvena bobica koja raste na drveću koje često naziva kavina trešnja.

Nakon 3 do 4 godine starosti biljka postiže svoju plodnost, a nakon 10 godina punu produktivnost. Za vrijeme cvatnje biljka kave ima mnogo bijelih cvjetova, mirisa sličnog mirisu jasmina, koji se razviju u plodove. Plodovi izgledom podsjećaju na trešnje, a grupirani su u grozdove. Tijekom zrenja plod mijenja boju od zelene, žute do crvene kada je potpuno zreo. Plod se sastoji od kore, pulpe te u sredini najčešće dva zrna okrenuta jedan prema drugom, a koja na sebi imaju brazdu cijelom dužinom. Svako zrno obavijeno je sa dvije membrane. Jedna se naziva pergamentski omot, a druga srebrna membrana. Samo zrno u veličini i obujmu ovisi o vrsti kave. Životni vijek biljke kave može biti i do 20 godina.

Možda nikada ne bismo pomislili na to, ali kava zapravo jest voće. Zrno kave je u stvari sjeme biljke kave- to je crvena bobica koja raste na drveću koje često naziva kavina trešnja. Fotka bobica kave na plantaži

Plod -kava ---bobice

Kemijski sastav kave svako zrno kave sadrži oko 800 aromatskih supstanci. Svaka vrsta kave ima specifične mirise i okuse koje određuju područje uzgoja biljke, količina padalina i sunčanih razdoblja toga područja, zatim postupak prerade, skladištenja, transporta zrna, prženja, način pakiranja kao i postupak pripreme napitka. Specifična aroma dobiva se prženjem na određenoj temperaturi kroz određeno vrijeme. Aroma kave mirisna je percepcija plinova oslobođenih mljevenjem i para oslobođenih pripremom kavinog napitka. Ujedno, jedna je od glavnih kategorija koje ocjenjuju profesionalni kušači kave prilikom odabira zrna. Glavne komponente kave su: kofein, lipidi, proteini, aminokiseline, minerali, ugljikohidrati i voda. 

 


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se