Espresso

Objavljeno 05. rujna 2018.

Tijekom 19. stoljeća kava je postajala sve popularnija. Počelo se eksperimentirati s bržim metodama pripreme kave, kako bi se zadovoljio sve veći broj ljudi koji su posjećivali kavane.

Napisao Zoran Trkulja, Franck barista

Espresso

Espresso je metoda ekstrakcije kave. Priprema se naaparatu za kavu, prema točno određenim parametrimapripreme, kako bi se iz mljevene kave dobio napitak sa svim karakteristikama koje treba imati. Povijest takvih aparataprilično je duga, a svi su proizvođači imali istu namjeru, kreirati aparat koji će u najkraćoj mogućoj jedinici vremena pripremiti napitak od mljevene kave.

Poseban postupak pripreme, ekstrakcija pomoću pritiska, čini espresso napitkom intenzivnog okusa i bogate arome. Napitak se dobiva procesom ekstrakcije koji traje od 25 do 30 sekundi, korištenjem vode temperature 88° – 92°C +/- 2°C pod atmosferskim tlakom od 9 atm. Cilj je tijekom ekstrakcije izvući ono najbolje iz zrna. Pod najboljim smatraju se topive tvari u zrnima kave koje napitku daju maksimum okusa, arome i volumena. Količina napitka po šalici varira između 25 i 30 mililitara.

Savršeni espresso najbolje je opisati ovako: napitak punog okusa i mirisa, baršunaste teksture i bogate prošarane kreme. Espresso je napitak sam za sebe, ali i osnovni sastojak drugih napitaka na bazi kave.

Prilikom pripreme espressa važno je pridržavati se takozvanog 4M pravila. Ono se odnosi na:

Espresso2

Napisao Tomislav Mraović, Franck Barista

Svi dijelovi ovog pravila jednako su važni prilikom pripreme espressa. Niti jedan dio ne smije se napraviti djelomično, površno ili se u potpunosti izostaviti. Barista će odabranu mješavinu preciznim namještanjem mljevenja te uz pomoć tehnologije profesionalnog aparata, pretvoriti u šalicu vrhunskog espressa.

Espresso3


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se