Espresso

Objavljeno 30. listopada 2019.

Tijekom 19. stoljeća kava je postajala sve popularnija. Počelo se eksperimentirati s bržim metodama pripreme kave, kako bi se zadovoljio sve veći broj ljudi koji su posjećivali kavane.

Napisao Zoran Trkulja, Franck barista

Espresso _01

Espresso je metoda ekstrakcije kave. Priprema se na aparatu za kavu, prema točno određenim parametrima pripreme, kako bi se iz mljevene kave dobio napitak sa svim karakteristikama koje treba imati. Povijest takvih aparata prilično je duga, a svi su proizvođači imali istu namjeru, kreirati aparat koji će u najkraćoj mogućoj jedinici vremena pripremiti napitak od mljevene kave.
Poseban postupak pripreme, ekstrakcija pomoću pritiska, čini espresso napitkom intenzivnog okusa i bogate arome. Napitak se dobiva procesom ekstrakcije koji traje od 25 do 30 sekundi, korištenjem vode temperature 88° – 92°C +/- 2°C pod atmosferskim tlakom od 9 atm. Cilj je tijekom ekstrakcije izvući ono najbolje iz zrna. Pod najboljim smatraju se topive tvari u zrnima kave koje napitku daju maksimum okusa, arome i volumena. Količina napitka po šalici varira između 25 i 30 mililitara.
Savršeni espresso najbolje je opisati ovako: napitak punog okusa i mirisa, baršunaste teksture i bogate prošarane kreme. Espresso je napitak sam za sebe, ali i osnovni sastojak drugih napitaka na bazi kave.

Espresso _02

Napisao Tomislav Mraović, Franck barista

Svi dijelovi ovog pravila jednako su važni prilikom pripreme espressa. Niti jedan dio ne smije se napraviti djelomično, površno ili se u potpunosti izostaviti. Barista će odabranu mješavinu preciznim namještanjem mljevenja te uz pomoć tehnologije profesionalnog aparata, pretvoriti u šalicu vrhunskog espressa.

temperatura vode   88°– 92 °C +/- 2 °C
tlak pumpe   9 bara
vrijeme ekstrakcije   25 – 30 sekundi
zapremnina napitka   25 – 30 mililitara
doza mljevene kave   7 grama (minimalno)


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se