Jakončič vina

Objavljeno 07. kolovoza 2019.

Godine 1847. Mihael i Karolina Jakončič ponovno su oživjeli svoju vinariju. Posadili su svoj prvi kompaktni vinograd u Kozani i ovim djelom, svjesno ili ne, odabrali put za svoju vinariju.

Jakoncic _01

Njihov svijet je brdovit, a terase slijede meke krivudave padine. Neka mjesta su više izložena jutarnjem suncu, a druga večernjim zalascima sunca. Negdje puše sjevernjak, a negdje vjetar s juga. Čak ni lapor nije svugdje isti. Grožđe se proizvodi na nekoliko parcela, jer je usmena tradicija predaka pomogla sačuvati i obnoviti vinograde. Grožđe stoga razvija najbolje rezultate bez obzira na trenutačnu tržišnu potražnju za svaku vrstu vina. Vinarija Jakončić živi s prirodom, slijedi je i prilagođava joj se. Najsunčanija mjesta pogodna su za Rebulu i ostala crna grožđa, dok Sauvignon, Sauvignon vert i Chardonnay zadržavaju svježinu samo ako se skrivaju u sjeni poslijepodneva. Razlike u nadmorskoj visini, iako male, pridonose i jedinstvenosti svakog položaja. Mudrost vinarstva je pratiti potencijal svake pojedine berbe i raznolikosti, a istovremeno pustiti da berba razvije svoje kvalitete - što je najzahtjevnija stvar. U tom trenutku knjige i statistika nisu dostatni, a iskustvo koje se prenosi iz jedne generacije u drugu vrijedi najviše.

Čvrsti crnjak s karakterom

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je srednje intenzivne rubinske do granatne boje. Na nosu je diskretno, s mirisom šumskog voća i nježnim tonovima maslaca koje dopunjuju barrique tonove. U ustima je vino suho, skladno, sa zrelim taninima i srednje dugačkog retrookusa.

Vinifikacija: Grožđe se macerira 10 dana u spremnicima od nehrđajućeg čelika, a istovremeno se odvija i alkoholna fermentacija. Vino sazrijeva kvascem, 50% u posudama od nehrđajućeg čelika i 50% u rabljenim barrique bačvama, 10 mjeseci.


Mekani pinot sivi, odiše zrelom voćnošću

Pinot Grigio

Pinot Grigio je svijetlo žute boje, diskretnog mirisa gdje se posebno ističe miris limunove korice i pečenih badema. U ustima je suho i ima ugodnu kiselost, snažnog karaktera i srednje dugog retrookusa.

Vinifikacija: grožđe se tiješti uz niski pritisak. Fermentacija alkohola se odvija na niskoj razini temperature u spremnicima od nehrđajućeg čelika. Vino sazrijeva kvascem.


Osvježavajući klasik iz Goriških brda

Rebula

Rebula ima srednje jaku žutu boju. Miris je diskretan, prepoznatljivog mirisa tropskog voća. U ustima je vino suho i sadrži odgovarajuću kiselost. Vino je skladno i srednje jakog karaktera, srednje dugačkog retrookusa.

Vinifikacija: Grožđe je tiješteno uz niski pritisak. Alkoholna fermentacija se odvija na niskim temperaturama u spremnicima od nehrđajućeg čelika. Vino sazrijeva kvascem.


Kompleksno, s mineralnom dubinom

Bela Carolina

Bela Carolina je vino žute boje. Miris je izražajan, s prepoznatljivim mirisom kokosa i tropskog voća. U ustima je suho, gusto s odgovarajućim razinom kiselosti. Vrlo kompaktno i skladno vino dugačkog retrookusa.

Sorte: Chardonnay 60%, Rebula 35%, Sauvignon 5%

Vinifikacija: rashlađeno grožđe se macerira 48 sati, zatim se tiješti pod niskim tlakom. Alkoholna se fermenatcija odvija na kontroliranim temperaturama. 20% chardonnaya je sazrijevalo u hrastovim bačvama, a nakon godinu dana, vina se dekantiraju i sljubljuju.


Istinski premium najviše kvalitete

Carolina Red

Carolina Red je vino srednje jake granatno crvene boje. Ima elegantan miris u kojemu se prepoznaje miris trešanja i džem od višanja. U ustima je vino suho, ukusno s finim, zrelim taninima. Vino je snažno s okusom papra, egzotičnih začina i čokolade, sazrelo u drvu. Vrlo složeno vino s dugačkim retrookusom i dugog života.

Sorte: Cabernet sauvignon 75%, Merlot 20%, Caberet franc 5%

Vinifikacija: Grožđe se macerira mjesec dana te sazrijeva 18 mjeseci u 225 L bačvama na stalnoj temperaturi i vlažnosti. Koristi se 50% slavonski hrast, 47% francuski allier i 3% francuski troncaise hrast. Nakon toga, sljubljuju se u 2500 L bačvama od hrastovine još 6 mjeseci.


Raskošno orange vino

Uvaia - Pinot Grigio 2019

Zašto je Pinot Grigio iz našeg podruma toliko različit?
Vinogradi Pinota grigija slična su vinogradima crvenih vina budući da je grožđe Pinot grigia ljubičasto-crvene boje. Zapadna pozicija i duboko tlo, kao i starost vinograda, ključni su faktor za sazrijevanje ove sorte

Fermentacija: Fermentacija se odvija u drvenim bačvama u obliku jajeta. Takav oblik nema oštre rubove i upravo zbog svog jajastog oblika na vrhu nema puno soka te se hlađenje odvija brže što omogućuje prirodniji proces cirkulacije u obliku znaka za beskonačnost. Vino se ostavlja u kontaktu sa kvascem. Talog se prirodno stvara te vino na njemu leži 8 mjeseci bez dekantiranja i u tom periodu se ne dodaju sulfiti. Vino se buteljira bez filtracije već se samo prirodno dekantira. Vino odiše mladenačkim duhom zarobljenim u boci.


Kultni pinot crni iz Goriških brda

Carolina Noir

Carolina noir je srednje jako crveno vino granetne boje. Ima intenzivan zreli miris, gdje se ističu arome duhana, kave i šljiva. U ustima vino je suho, ukusno, s finim zrelim taninima. Veoma kompleksno vino s dugačkim retrookusom i dugim vijekom.

Vinifikacija: Grožđe se macerira mjesec dana. Vino dozrijeva 24 mjeseca u bačvama od 225 l na konstantnoj temperaturi i vlažnosti. Koriste se 70% francuski hrast allier i 30% slavonski hrast.Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se