Piše Manuela Maras, sommelierka

Kraljica graševina i princ pošip

Objavljeno 22. veljače 2018.

Bijelo -vino

Graševina - tekući simbol Slavonije, najraširenija je hrvatska sorta vinove loze.

Hrvatska se odlikuje impresivnom proizvodnjom vina u pogledu količine i kvalitete, s vrhuncima izvrsnosti između bijelih i slatkih vina. Najčešće bijelo grožđe je Graševina - Riesling Italico, prisutna isključivo u kontinentalnom dijelu zemlje, posebice u gradu Kutjevu.

Kontinentalna klima s niskim temperaturama i dosta visokom vlagom omogućuje da grožđe dozrijeva kasno pa berba nikad ne počinje prije druge polovice listopada. Na trsu se drži do kasno u jesen, a nerijetko i do duboko u zimu pa su brojni predikati- ledene i izborne berbe osvajači mnogih medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Kao sorta nije zahtjevna u vinogradu i rađa dobro i redovito, a izgled bobice, koja na početku dozrijevanja podsjeća na zrno graška, zaslužan je za to njezino jedinstveno ime.

Sviježu i mladu Graševinu možemo sljubiti sa mesnom platom koja sadrži kobasice, kulen i čvarke. Serviramo ju na temperaturi od 10-12 stupnjeva.

Korčunalnski Pošip - Malo koja sorta se može pohvaliti s tako živopisnom pričom!

Iako nam na spomen Dalmacije u kontekstu vina kao prva pomisao obično na pamet padne plavac mali, Dalmacija nudi puno više od toga. Priča o pošipu jedna je od zanimljivijih priča kad su vinske sorte u pitanju. 

Znaju mu se roditelji, zna se mjesto gdje se pojavio kao samonikla biljka, a čak se zna i ime vinogradara koji ga je pronašao krčeći šumu i potom razmnožio u svom vinogradu - bio je to težak iz Smokvice Marin Tomašić Caparin.

Popularnost Pošipa jako raste u zadnja dva desetljeća kada se iz matičnih polja Smokvice i Čare počeo širiti diljem Dalmacije. Od aroma koje iskaču iz čaše nižu se suhe marelice, kandirani agrumi, cvijeće i mediteransko bilje kao jedan štih autohtonosti. Zlatno žute boje sa zelenkastim nijansama, mirisom rascvjetalog ‘bajama’, finog bukea narančine korice i rahlog tla crvenice (terra rossa) ovo vino visoko kotira na raznim natjecanjima diljem svijeta i predstavlja istinski dragulj hrvatskog vinarstva.

Uz bijelu morsku ribu odlično će pasati ‘morski’ Pošip serviran na temperaturi od 10-12 stupnjeva.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se