KRAUTHAKER - Sinomim za kvalitetu

Objavljeno 31. listopada 2018.

Vino je čudesan proizvod. Toliko je detalja i nijansi koje utječu na konačni ishod koje vinogradar i vinar trebaju obaviti. No ono na što vinogradar ne može utjecati jest priroda...

Krauthaker _1

Tijek vinogradarske godine teško je predvidjeti, a posljednjih smo godina svjedoci naglih promjena i ekstremnih vremenskih uvjeta pri čemu se zna dogoditi da se u jednom danu izmjene sva četiri godišnja doba. Zato je za konačni rezultat potrebno iznimno iskustvo i znanje. Često je za vrhunsko vino presudno u pravom trenutku prepoznati što nam priroda govori. To jako dobro zna gospodin Vlado Krauthaker koji svojom osobnošću i posvećenošću čini ono što vinarija Krauthaker danas jest.

U podrumima Krauthaker u Slavoniji njeguju se i dozrijevaju vina svih berbi – od kasne berbe pa do izborne berbe prosušenih bobica, a proizvodi se ukupno 25 različitih etiketa. Krauthaker na svojim i kooperantskim vinogradima uzgaja 38 sorti, vinogradi su prosječno stari 20 godina, a berba je isključivo ručna. Posebnu pozornost posvećuju graševini, ali i vrhunskim vinima drugih sorti, kao što su primjerice zelenac, sauvignon, chardonnay, pinot sivi, merlot i pinot crni.

Da vrijeme brendiranja i uspjeha graševine tek dolazi potvrđuju ovogodišnje nagrade Decanter World Wine Awards. Povratak u natjecateljske vode nakon nekoliko godina izbivanja pokazao se kao pun pogodak jer su s natjecanja Decanter World Wine Awards iz Londona stigle medalje za sedam etiketa, a valja spomenuti i da je bilo prijavljeno ukupno 14 000 uzoraka vina za ocjenjivanje.

Zlatnom medaljom nagrađena su vina Krauthaker Graševina izborna berba prosušenih bobica 2012 i Kuvlakhe Manzoni 2013. Brončanu medalju dobila su vina Krauthaker Graševina Vidim 2017, Zelenac izborna berba prosušenih bobica 2011, Mercs 2013, Krauthaker Pinot crni 2013 i Graševina Mitrovac 2016.

Svaki posao sa sobom donosi neka iznenađenja. Tako je i s vinom. Ono je uvijek živo, čak i u boci sposobno je prirediti neko neugodno iznenađenje. Zato treba sve strogo kontrolirati. Vina su kao djeca – oko svetog Vinka postaju ozbiljna poput djece koja kreću u školu. Nakon toga ih polagano pripremamo za fakultet, a neka od njih stići će i do doktorata“, dodaje Vlado Krauthaker.

Zato i ne čudi sve veći angažman Vladine kćeri, enologinje Martine Krauthaker Grgić koja iskreno priznaje da je kao djevojčica zazirala od poslova u vinogradu. Dok su se njezini prijatelji igrali tijekom ljetnih školskih praznika, ona je s roditeljima morala raditi u vinogradu. „S vremenom sve to zavoliš, ipak mi je to u genima. Danas, iako sam prošla i proizvodnju i vinograde, najradije radim u podrumu i laboratoriju. Iako svaki dio posla ima svoje čari, meni je upravo taj najljepši“, kaže Martina Krauthaker Grgić.

U plodnoj požeškoj dolini, području pogodnom za ekološki uzgoj vinove loze, smjestili su se vinogradi vinarije Krauthaker. Nekoliko lokacija na osunčanim padinama Krndije od kojih je svaka, iako neznatno udaljena od drugih, specifična i daje grožđe od kojeg nastaje vino s posebnim obilježjima. Na taj su način vina s konkretnih mikrolokacija počela dobivati i pripadajuća imena na etiketama. To su prepoznali i domaći i strani restorani te sommelieri stoga se danas vina Krauthaker izvoze u gotovo 20 zemalja svijeta, a nalaze se na vinskim kartama poznatih svjetskih i domaćih restorana.

Krauthaker2

Ne možeš biti dobar vinar ako ne eksperimentiraš, ako ne napraviš godišnje barem pedesetak eksperimenata. Neki uspiju, neki ne, ali na greškama se uči. Ništa ne valja što se radi nabrzinu, a to vrijedi i za vino. Kada se bere na brzinu i kada brzo dozrijeva, gubi dušu, postaje isprazno i bez onog posebnog detalja po kojem će biti pamtljivo.

Zelenac Kutjevo

Privlačne svijetlije slamnato-žute boje, otvoreno, obilježeno voćnošću, cvjetnim tonovima, nijansom meda. Lijepo zaobljeno, na nosu i u ustima traje. Okus je okrugao i skladan, završetak voćni, relativno dugačak.

samo ili uz manje sladak voćni kolač, savijaču od jabuke ili sira, suhe kolačiće. 12°C


Pinot sivi

Živo, toplo, skladno, s dobro iskazanom voćnosti i svježinom. Svjetlije slamnato-žute boje, kristalne bistroće. Miris upućuje na zrelo voće - jabuku, krušku, breskvu, ali i na južno voće – otkriva se i trag kivija, nijansa korice limuna. U ustima slankasto, primjerene kiselosti u skladnoj kombinaciji s blagom slasti. Lijepo zaobljenog okusa, u ustima solidne dužine.

uz jela s tjesteninom, rižote, bijelu ribu, pečeno svijetlo meso. 12-13°C


Graševina

Svježe na nosu s dosta voćnosti i sa stanovitim cvijetnim notama. U ustima toplo, skladno, dobro zaobljeno, kristalno sjajne, lijepe slamnato-žute boje. Miris upućuje na svježu jabuku, a donekle i na vinogradarsku breskvu. Okus je živ, s dobrom kiselosti te s ugodnom, blagom gorčinom na kraju.

uz domaći narezak, tjesteninu s umakom od povrća, rižote s plodovima mora, ribu, teletinu. 10-12°C


Graševina Mitrovac

Vino isključivo dolazi iz starih vinograda, od 30 godina i starije. Moderno, višeslojno, s mladenačkim nervom i fino iskazanom voćnosti. Miris je svjež i živ, topao, slatkast, obilježavaju ga minerali te bijelo i zeleno voće. Okus je sočan, blago rezak i fino gorkast, pikantan.

uz topla predjela poput zagorskih štrukli, tjestenine s umakom na bazi sira, složenac od povrća, kuhanu piletinu, bijelu ribu, kuhanu govedinu. 10-12°C


Graševina kasna berba

Složeno i skladno, elegantno s dobro iskazanom voćnosti. Za razvoj zahtjeva nešto vremena u boci. Na nosu svježe, kompleksno, upućuje na slatko. Bouquet obilježavaju kandirano voće, cvijeće, nota meda i plemenita plijesan. Slatko, zaobljeno, toplo, završetak je voćni, blago začinski u smjeru slatkih mirodija, traje.

idealno za uživanje samo ili uz manje sladak voćni kolač. 12°C


Sauvignon Vidim

Moderno, dosta dinamično, aromatski umjereno, s voćnosti iskazanom u dovoljnoj mjeri, toplo, traje dosta dugo. Lijepe, živahne slamnato-žute boje s blagom zelenkastom nijansom, na unutarnjoj stijenci čaše pokazuje sporo cijedeće suze. Miris se otvara blagom notom dima, potom slijedi nota s ponešto drva, kasnije se u tragu javljaju bijelo voće i cvjetne note te mirodije. U ustima vrlo živo, s dobrom kiselosti, ugodno gorkasto, blago pikantno.

uz tjesteninu s umacima na bazi sira, brudet, pečenu bijelu ribu, pečenu teletinu, janjetinu. 13-14°C


Chardonnay Rosenberg

Kompleksno vino s puno svježine i voćnih aroma. Dozrijevalo dobrim dijelom u drvu radi postizanja veće kompleksnosti, a dijelom u inoksu kako bi se očuvala svježina i voćnost. Bouquet upućuje na bijelo domaće koštičavo voće i trag citrusa s notama vanilije i korice limuna, na trenutke drva i dima. U ustima živo, s dobrom kiselosti u kombinaciji sa sasvim blagom slasti. Zaobljeno, toplo, čvrsta tijela i voćna i živahna završetka, solidne trajnosti.

uz ribu pečenu u pećnici, brudete, pečenja od teletine, teletinu i/ili janjetinu ispod peke. 13-14°C


Pinot crni

Mekano, puno i toplo s dosta voćnosti s dobro uklopljenim biljnim i cvjetnim notama. U ustima živo s primjetnim, ali nenametljivim taninima. Tamnije rubinske boje, pokazuje lijepi, složeni bouquet sa zrelim tamnim jagodičastim i koštičavim voćem potkrijepljenim nijansama začinskog bilja i bijelog papra. Okus vina je čist, ugodno gorkast, s dobrom kiselosti, mekan, skladan, traje.

uz meso s roštilja i pečenja od svjetlijeg mesa, jela od pernate divljači, polutvrde sireve. 18°C


Mercs

(Merlot 60%, Cabernet Sauvignon 40%)

Višeslojno i dinamično, iskazane voćnosti. Toplo je u ustima i traje, s dobrim potencijalom za odležavanje. Jake, žive rubinske boje. Bouquet obilježavaju slatki začini i čokolada, osušeno bilje te bobičasto voće. U ustima slankasto, živo i s dobrom kiselosti, gorkasto s biljnom nijansom, blago oporo, tijelom snažno. Završetak voćni, blago biljni, mirodijski, živ, gorkast, u mladosti donekle steže i isušuje, stoga mu je potrebno vrijeme.

uz goveđe odreske s roštilja, pečenu patku i gusku, jela od divljači, odležane i dobro dozrele tvrđe sireve. 18°C


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se