Krenula je sezona ružičastih vina

Objavljeno 11. lipnja 2019.

Svake godine u isto doba, s početkom proljeća kreće sezona ružičastih vina koja traje sve do prvih dugačkih jesenskih kiša

Napisao Saša Špiranec

Rosé ili ružičasto vino je nepobjediv izbor kad dođu topliji dani za sve one željne laganijih i aromatičnih vina osvježavajućeg profila. Tipičan rosé miriše na crveno voće poput malina i šumskih jagoda, odiše svježinom i obično nije punog tijela, već je vino elegantnijeg i lepršavijeg karaktera. Međutim, ne mogu se svi roséi svrstati u jednu kategoriju, već ih prema stilskom izričaju i svrsi možemo razdijeliti u barem pet razreda. Razredi slijede u nastavku, a za svaki od njih možete u ponudi Roto dinamica pronaći dostojnog predstavnika:

1. razred

slatkasti rosé

Jedna od najprodavanijih varijanti ružičastih vina jer ljubitelja slađih vina je zaista mnogo. Ona se ne mogu posluživati kao aperitiv ili kao pratnja glavnom jelu, ali će sjajno ići uz svježe voće ili jednostavno kao vino servirano na čašu tijekom druženja i razgovora s prijateljima. Ova vina ohladite jače od standardnog roséa, dakle spustite im temperaturu na 8°C.

Preporuka

Astoria Fashion Victim Rosé

Blagi, sočni, mekani i slatkasti pjenušac koji miriši na šumske jagode, dobiven u maniri klasičnog talijanskog Prosecca.


2. razred

lagani, lepršavi i suhi rosé aperitivnog karaktera

Čaša roséa prije ručka ili večere često je idealan izbor, ali samo ako dolazi iz ove stilske skupine vina. Ružičasta vina takozvanog aperitivnog karaktera mogu poslužiti i kao vina za uz hranu, ali uglavnom uz predjela, lagana rižota ili salate od morskih plodova. Čaša suhog, laganog i lepršavog roséa pripremiti će nepce za svaku vrstu zalogaja.

Preporuka

Galić Rosé 2018

Moderne provansalsko blijedo ružičaste boje. Nježna i blaga mirisa pretežno voćnog karaktera. S puno svježine i s ugodno naglašenim kiselinama. Elegantno i osvježavajuće vino aperitivnog karaktera. Suho do kosti. Idealno kao aperitiv, ali dobro će poslužiti i za rashlađivanje i osvježavanje toplih ljetnih dana.


3. razred

Strukturirani rosé uz proljetni ili ljetni ručak

Malo koje vino tako dobro prati šarena proljetna jela kao ovaj tip roséa. On je bogatiji od aperitivnog, s više sočnosti i voćnosti, a ponekad i slasti koja koketira s malim ostacima sladora. Ima više tijela i strukture i s lakoćom parira raznovrsnim i aromatičnim proljetnim jelima. Osobito dobro prati ribu s više masnoće poput lososa ili više arome poput tune. Brojne salate s mesom ili bez su također dobar partner ovom tipu roséa.

Preporuka

Vina Laguna Rosé 2018

Vrlo ugodno vino savršenog omjera cijene i kvalitete. Blijedo ružičaste provansalske boje, ugodna mirisa koji odiše svježinom i aromama crvenog bobičastog voća. Okusa kojeg karakterizira voćnost, čistoća i ugodna gorkastost na finišu.


4. razred

Mekani i sočni rosé na čašu za kraćenje ljetnih popodneva

Ovaj tip roséa je obično manje izraženih kiselina i posjeduje neku prijateljsku mekoću ili bolje rečeno lakoću. Podatnost i voćnost su mu glavne osobine i možete ga poslužiti baš svakome, a da vas ne pogleda poprijeko. Voljeti će ga i oni koji vole slađa vina i oni koji vole sasvim suha. Obično je jednostavniji po strukturi što ga ne čini nužno banalnim vinom, dapače, ponekad može biti i uzbudljivo. Tople ljetne večeri ili popodneva teško će se rashladiti bolje s nekim drugim vinom.

Preporuka

Iločki podrumi Rosé Frankovka 0,75

Mekan i podatan, voćan i sočan, bez oštrih rubova, intenzivnog mirisa i s puno slasti na retrookusu. Idealno sam na čašu kao popodnevno osvježenje, ali može i uz hranu najšireg raspona. Od svinjskih pohanaca do raznih rižota.


5. razred

Strukturirani i kompleksniji rosé

U ovoj kategoriji ružičasta vina imaju više strukture, više tijela, nekad i taninsku kičmu, a nekad čak mogu i odležavati par godina. Obično su namijenjena gastronomiji, ali ne predjelima kao većina drugih roséa nego glavnim jelima baziranima na ribi i laganijim mesima, obično peradi s roštilja. Ona najkompleksnija imaju visoku gastronomski vrijednost i za njih se isplati kreirati jela koja će im savršeno odgovarati i zajedno stvoriti visoki gastronomski doživljaj.

Preporuka

Krauthaker Rosé Cuvée 0,75

Nježnog mirisa na jagodičasto voće s cvjetnim primjesama u pozadini. U ustima djeluje suho, osvježavajućeg je karaktera, a istovremeno je i zaokruženo. Sočna i živa voćnost je glavna odlika okusa, dok ugodan slasno gorkasti finiš odlikuje retrookus. Može ga se poslužiti uz plavu morsku ribu s gradela, zatim će dobro pratiti i razne pohance, a na kraju i aromatičnija mesa poput janjetine s ražnja.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se