Latte Art

Objavljeno 20. veljače 2019.

Latte Art

Latte art tehnika je ulijevanja mlijeka u šalicu. Naglasak je na vrhunski pripremljenoj mliječnoj kremi kojom je moguće crtati po površini kreme espressa. Za sve navedeno potrebno je izuzetno puno truda, vježbe i inspiracije bariste. Važno je sve savladati korak po korak, a prvi i najvažniji je tehnika grijanja mlijeka. Valja spomenuti i tehniku crtanja po kavi specijalnim kistom kojim je moguće iscrtati prava mala remek djela. Kreativnost bariste svakako će obilježiti svaku šalicu na opće zadovoljstvo posjetitelja caffe bara.

Vrč za pripremu mlijeka

Karakteristike vrča za pripremu mlijeka:

  1. Širok pri dnu, uži pri vrhu (kut je približno 8°). Takav oblik vrča baristi pomaže ovladati rotacijom i vrtloženjem mlijeka prilikom pripreme.
  2. Istaknut kljun koji počinje od polovice vrča. Vrh kljuna mora biti dovoljno uzak da kontrolira brzinu, gustoću i tok zagrijanog mlijeka.
  3. Kvalitetni nehrđajući čelik, tanjih stijenki. Barista mora moći osjetiti i kontrolirati temperaturu mlijeka te izbjeći pregrijavanje

Svaki caffe bar trebao bi biti opremljen odgovarajućim vrčevima zapremnine 250 ml, 500 ml i 750 ml. Za jedan cappuccino potrebno je koristiti vrč od 250 ml. Ukoliko se priprema mlijeko za nekoliko cappuccina, zapremnina vrča povećava se proporcionalno broju napitaka koji se pripremaju.


Kvaliteta mlijeka

Za tehniku latte arta je najbolje koristiti svježe punomasno mlijeko.
Upotreba svježeg i hladnog mlijeka s 3,2% mliječne masti obogaćuje okus napitka i omogućuje bolju kontrolu pripreme savršene mliječne kreme. Mlijeko s 3,2 – 3,5% bjelančevina pomoći će u učvršćivanju i bubrenju mliječne kreme te zadržavanju zraka u istoj. Nakon postupka zagrijavanja parom, mlijeko i krema odmah se počinju odvajati.


Ulijevanje mlijeka u šalicu

Ovo je često najteži dio zadatka onima koji prvi put koriste zagrijano mlijeko prilikom pripreme napitaka. Ulijevanje u šalicu vrši se direktno iz vrča. Prije samog postupka ulijevanja mlijeka u šalicu, potrebno je zavrtiti vrč, kako bi se mlijeko zavrtilo unutar istog. Mlijeko ne smije sadržavati mjehuriće po površini. Ukoliko su vidljvi mjehurići zraka na površini mlijeka, isti će nestati laganim udaranjem vrča o čvrstu površinu.
Takvo mlijeko ima sjajno svilenkastu strukturu mliječne kreme. Prilikom ulijevanja mlijeka, dovoljno je malo nakositi šalicu te izabrati zamišljenu točku na sredini espressa, odnosno onu točku iz koje će se kasnije razviti željeni lik na površini mlijeka. Mlijeko se treba odlučno ulijevati u šalicu, vrlo precizno, bez žurbe pazeći da istodobno te u istom omjeru, ulaze i mliječna krema i mlijeko.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se