Mala škola pjenušavih vina

Objavljeno 14. svibnja 2019.

Pripremio Saša Špiranec

Vrste pjenušca po metodi proizvodnje:

Tradicionalna ili klasična metoda (koju još zovemo i šampanjska metoda) pri kojoj se drugo vrenje odvija u boci. Produkt su sitni i perzistentni mjehurići.

Charmat metoda pri kojoj se drugo vrenje odvija u čeličnom tanku. Produkt su isti mjehurići kao i u tradicionalnoj metodi, ali je manji utjecaj kvasaca.

Gazirani pjenušci kojima se u mirno vino upumpava ugljični dioksid. Produkt su krupni mjehurići kao u gaziranih sokova i vrlo kratkotrajna pjena.

Zamjenski izrazi za pjenušac:

Dolaze u dvije grupe. Prva označava porijeklo, to jest regiju nastanka, a druga je prijevod izraza pjenušavo vino.

  • prva grupa:
    Champagne, Prosecco, Moscato d’Asti, Crémant d’Alsace, itd.
  • druga grupa:
    sekt, spumante, vin mousseux, sparkling wine, itd.

Pjenusci1

Suhoća – slatkoća:

Oznake razine slatkoće u pjenušcu se kreću od potpuno suhog ka slađem na slijedeći način: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec (Extra dry), Sec (Dry), Demi sec, Doux

Temperatura serviranja:

Za većinu pjenušaca i šampanjaca od 4 do 6 Celzija, a za vintage (s oznakom berbe) pjenušce 8 do 10 Celzija.


Način hlađenja:

Idealno je ohladiti ga i smiriti u hladnjaku u trajanju od najmanje 12h, ali ukoliko je vino pristiglo u zadnji čas može ga se ohladiti u kibli napunjenoj vodom pomiješanom s ledom. Za još brže hlađenje u spomenutu vodu ubacite šaku soli.


Vrsta čaša:

Zaboravite na plitke i široke čaše u kojima i okus i mjehurići brzo izvjetre. Koristite visoke i duguljaste čaše koje će duže zadržati okus a miris koncentrirati. Iznimno za vintage pjenušce koristite čašu za bijelo vino.


Otvaranje boce:

Bez trešnje. Nakon što ste skinuli foliju i žičanu košuljicu na čepu, rotirajte bocu jednom rukom dok drugom čvrsto držite čep. Čep će ovako izaći sam bez praska i bez proljevanja skupocjene tekućine.


Točenje:

Prvo ulijte trećinu željene količine, pa se ponovno vratite doliti ostale dvije trećine kada se pjena od prve trećine slegne.


Čuvanje pjenušaca:

Većinu pjenušaca ne treba čuvati dugo jer nakon skidanja pjenušca s kvasaca (degoržacija) kvaliteta polako slabi. Iznimka su vintage pjenušci koji nakon degoržacije traže još neko vrijeme do postizanja optimalnog okusa i mirisa. Čuvati ih obavezno polegnute na stabilnoj i niskoj temperaturi.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se