Latte Art
Objavljeno 21. ožujka 2019.
Pitanje crtanja u šalici kave tehnikom Latte art slobodna je volja svakog bariste. Mogućnosti su zaista velike i svaki crtež zapravo postaje malo umjetničko djelo. Postoje osnovni oblici, a to su: srce, jabuka, tulipan i rozeta. Neke od njih prikazujemo i na objavljenim fotografijama. Kompleksniji oblici su: zmaj, labud, višeslojna srca, 4 u 1 rozeta, medvjed itd.
Pripremio: Franck Barista Official Coffee Crew

Uvod u crtanje mlijekom po površini espressa
Zagrijavanje mlijeka:
Zagrijati mlijeko do postizanja optimalne emulzije mlijeka. Tekstura mlijeka treba biti rjeđa nego kod pripreme klasičnog cappuccina.
Dobro zarotirati mlijeko u lončiću kako bi se ujednačila emulzija mlijeka. Isto tako, dobro zarotirati espresso u šalici za cappuccino.
Prilikom početka ulijevanja mlijeka potrebno je stvoriti podlogu na kojoj kasnije iscrtavamo željeni oblik/uzorak. To radimo tako da tankim, jednoličnim mlazom mlijeka prvih nekoliko sekundi u visini ruba šalice u svim smjerovima ulijevamo mlijeko. Kad sadržaj šalice prijeđe polovicu, počinjemo oblikovati uzorak.
Tulipan
Spuštamo lončić s mlijekom niže, malo bliže gornjem rubu šalice i formiramo oblik jabuke na sredini napitka. Prekidamo mlaz, okretom ruke ponovno formiramo oblik manje jabuke. I tako više puta, sve do donjeg ruba šalice. Kad dođemo do donjeg ruba šalice, podižemo lončić visoko kako bismo dobili tanki mlaz mlijeka i brzim pokretom na istoj visini povlačimo poput olovke mlaz mlijeka prema suprotnom rubu šalice.

Srce
Krećemo s donjeg ruba šalice ulijevati mlijeko sve do pojave oblika jabuke. Zatim ne prekidajući mlaz, podižemo lončić visoko kako bismo dobili tanki mlaz mlijeka i brzim pokretom na istoj visini povlačimo poput olovke mlaz mlijeka prema suprotnom rubu šalice.

Rozeta
Spuštamo lončić s mlijekom niže, malo bliže gornjem rubu šalice i pomičemo ga lijevo-desno kako je prikazano na videu. Kad dođemo do donjeg ruba šalice, podižemo lončić visoko kako bismo dobili tanki mlaz mlijeka i brzim pokretom na istoj visini povlačimo poput olovke mlaz mlijeka prema suprotnom rubu šalice.
