Od plantaže do šalice čaja

Objavljeno 12. listopada 2018.

Plantaže čaja nude neke od najljepših prizora prirode na svijetu. Prostranstvo zelenih grmića, vrlo često nadvijeno maglom i okruženo prekrasnom prirodom, svakako bi vrijedilo posjetiti ako se za to ukaže prilika. Plantaže čaja mogu biti i velike i male, i na iznimno niskim i izuzetno visokim nadmorskim visinama, divlje ali i uređene, i na gotovo svim kontinentima svijeta.

Uzgoj čaja

Plantaže čaja najrasprostranjenije su u Kini, Indiji, Japanu, Keniji, Šri Lanki, Vijetnamu, i mnogim drugim azijskim i afričkim zemljama. Klima je vrlo važna za uzgoj čaja, izmjena sunčanih i kišnih razdoblja, tlo bogato mineralima, samo su neki od čimbenika koji utječu na uspješan uzgoj čaja. Gotovo sve zemlje koje proizvode čaj u velikim količinama najveći postotak uglavnom koriste za potrebe stanovništva, a često je tek mali postotak namijenjen izvozu. Samo u indijskom Assamu postoji oko 800 čajnih posjeda i 2.500 malih čajnih vrtova. Čaj je u Indiji toliko važan da ima i zasebnu vremensku zonu – Zonu čajnog vrta.

Planinski čajevi

Jedni od najkvalitetnijih i najskupljih čajeva na svijetu dolaze iz Tajvana s visokih nadmorskih visina - iznad 1.000 metara. Što je veća nadmorska visina, to je čaj skupocjeniji, radi vrlo malih količina koje se proizvode i često teško dostupnih područja uzgoja. Europske plantaže čaja u Njemačkoj i Škotskoj nalaze se također u planinskim područjima, idealnim za uzgoj čaja. Određene vrste tajvanskog Da Yu Ling čaja rastu na visinama od čak 2.600 metara.

Divlji čaj

Čaj se ne uzgaja samo na plantažama već i od divljih drvca koji slobodno rastu u nekontroliranim uvjetima. Vijetnamska provincija Yen Bai i kineska provincija Yunnan posebno su poznate kao jedna od rijetkih područja gdje je još uvijek moguće pronaći divlja drvca čaja.

Menta & Limunova korica - novi član obitelji Franck čajeva

Opuštanje je nezaobilazni ritual kojem se rado vraćamo, pogotovo kada je u pitanju šalica toplog čaja koja okrjepljuje naša osjetila i postaje idealnim suputnikom za vrijeme jesenskih jutara. Kako bi svojim čajoljupcima omogućio još veći spektar okusa, Franck je lansirao čaj Menta & limunova korica, novi okus u sklopu svoje biljne linije, koji će zadovoljiti i afinitete istinskih znalaca. Unikatan okus i punoća mente savršeno se upotpunjuje sa svježinom limunove korice.
Proširenjem svoje linije originalnih čajeva Franck ima želju pridonijeti zdravom životnom stilu te potrošačima istovremeno pružiti idealan topli napitak koji mogu ispijati svaki dan. Uz novi okus Menta & Limunova korica, čajoljupci također mogu uživati u okusima Kamilica đumbir med i Šipak kupina.

Franck _caj _vizual


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se