Oprema za pripremu espresa

Objavljeno 28. studenog 2018.

Tijekom 19. stoljeća kava je postajala sve popularnija. Počelo se eksperimentirati s bržim metodama pripreme kave, kako bi se zadovoljio sve veći broj ljudi koji su posjećivali kavane. Popularnost kave dovela je do razvoja aparata za kavu.

Napisao Marijo Karlica

Vrste aparata

Poluautomatski aparat: aparat koji nema unaprijed definirane doze espressa, već je barista taj koji kontrolira početak i kraj pripreme napitka.

Automatski aparat: aparat koji ima predefinirane doze espressa koje može isporučiti. Ovakvi aparati tehnološki su naredni. Na primjer, na svakoj grupi aparata moguće je odrediti nekoliko različitih postavki isporuke temperature i tlaka, a ovisno o vrsti kave koja se priprema.

Glavni dijelovi aparata za kavu

Dijelovi

Nekoliko važnih uloga aparata za kavu

Priprema

Ključne godine u razvoju aparata za kavu:

1880.
pariška izložba – izložen je prvi stroj koji uz pomoć tlaka pare i vruće vode priprema napitak.


1901.
luigi bezzera u Milanu patentira model pod imenom tip gigante, aparat koji je s vodom i parnim pritiskom omogućio kuhanje kave šalicu po šalicu.


1949.
giovanni acchile gaggia serijski proizvodi prvi aparat za kavu the classic, patentiran 1938., koji uz pomoć vode i tlaka uspjeva proizvesti kremu na espressu, te se počinje masovno koristiti u caffe barovima.


1961.
ernesto valente patentira aparat pod nazivom “faema e61”, prototip modernog espresso aparata.

Priprema i čišćenje aparata za kavu

Ciscenje

Aparat za kavu potrebno je oprati svaki dan kako bi se pravovremeno očistila eterična ulja kave koja se zadržavaju na ručkama, sitima te glavama aparata. Bez potpuno čistog aparata nije moguće dobiti dobar okus espressa. Za ostala eterična ulja izgaraju i prenose neugodan okus i miris na espresso. U caffe barovima koji pripremaju velike količine espressa (više od 2 kg kave dnevno), aparat za kavu poželjno je očistiti već nakon prvog potrošenog kilograma kave. Prilikom pranja aparata za kavu, važno je koristiti čistu vodu, odgovarajuće spužve te profesionalnu tekućinu za čišćenje aparata za kavu.

Preporuka: izbjegavati korištenje uobičajenih sredstava za čišćenje domaćinstva.

Jutarnja priprema aparata za kavu

  1. Osvježavanje – ispiranje ručki aparata
  2. Ispuštanje minimalno 0,5 l vode iz svake glave grupe (zamjena vode iz malih kotlova)
  3. Ispuštanje pare po nekoliko sekundi iz svake cijevi (zbog zaostale vode u cijevima)
  4. Nakon jutarnjeg propuštanja vode, pričekati nekoliko minuta da se aparat stabilizira i sve temperature dođu na ispravne vrijednosti.

Dnevno osvježavanje

(kod velike količine pripremljenih napitaka)

  1. Osvježavanje – ispiranje ručki aparata vodom
  2. Skidanje sita, pranje/brisanje zaostalih količina eteričnih ulja kave
  3. Čišćenje gumica na glavama grupe

Večernje pranje aparata za kavu

Večernje čišćenje vrlo je važno. Potrebno je odvojiti određeno vrijeme za kvalitetno pranje aparata za kavu kako bi isti u potpunosti bio spreman za jutarnju pripremu napitaka. Ovaj proces je ujedno i najsloženiji jer zahtjeva čišćenje svih dostupnih dijelova aparata.

Napomena: bez dobro očišćenog aparata nije moguće dobiti dobar espresso.


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se