Pripremite se za St. Patrick’s Day uz Jameson!

Objavljeno 11. ožujka 2020.

Jameson, osim što je uvjerljivo najprodavaniji irski viski na svijetu, ujedno je i jedini irski viski koji je dospio u top 10 najpoznatijih alkoholnih brandova.

Bez karizmatičnog osnivača, teško da bi nastao ovako karizmatičan viski! John Jameson, osnivač Jameson viskija bio je inspirativni lider i iznimno poželjan poslodavac. Žene i muškarci koji su u 1780-im godinama radili u Jameson destileriji imali su najbolje plaće i radne uvjete u gradu. Osim odličnih uvjeta, Jameson je bio poznat i po čestom druženju sa svojim radnicima. Naime, John je vjerovao da kod radnika može razviti i zaslužiti osjećaj odanosti jedino ako ih i sam dobro poznaje te sa svakim od njih provodi vrijeme i dijeli dobit te ga se često moglo vidjeti kako pije piće u istom pubu kao i njegovi radnici. Zbog toga i danas svaka boca na sebi ima naljepnicu s prikazom dva radnika s bačvama na leđima, kao počast muškarcima i ženama koji su proizvodili viski iznimne glatkoće. Osim što je bio voljen među svojim zaposlenicima, John Jameson bio je omiljen i u širim krugovima. Priče kažu kako je diljem Irske bio poznat po nadimku ‘Slavni John’ koji je dobio po sjajnim zabavama koje je redovno priređivao u Dublinu. Zbog tih zabava te vrhunskog viskija koji se na njima pio, John Jameson bio je legenda svog vremena, a sada je njegov viski legendaran širom svijeta.

Još jedna posebnost osnivača najprodava-nijeg irskog viskija na svijetu je činjenica kako je John Jameson, zapravo bio Škot! Rođen je 1740. godine u Alloi, a njegova žena, Margaret Haig bila je iz obitelji koja je bila vlasnik Bow Street destilerije u Dublinu. Godina 1780. koja je istaknuta i na etiketama Jameson viskija odnosi se na godinu osnutka Bow Street Distillery, koju je osnovao John Stein. John Jameson je uveden u posao proizvodnje viskija kao glavni menadžer destilerije, a vlasnik je postao tek 1805. Kad je John Jameson osnovao svoju destileriju viskija u Dublinu, njegova praksa korištenja najkvalitetnijih sastojaka počela je ostavljati trag. Osim što je osobno birao ječam i bačve, John Jameson je išao korak dalje i u destilaciji. Dok je krajem 18. stoljeća većina viskija destilirana dva puta (kod većine viskija je tako i danas), Jameson je inzistirao na trostrukoj destilaciji kako bi stvorio pitko alkoholno piće.

Jameson _02

Uskladu sa željom John Jamesona, moto ‘Sine metu’ i danas se nalazi na svakoj boci Jameson viskija. Ovaj latinski izraz zapravo znači ‘bez straha’ te je dio Jameson obiteljskog grba. Obitelj je grb dobila u čast njihove borbe s piratima koji su pljačkali diljem Škotske obale u 17. stoljeću, a iznad ove izreke nalazi se simbol lymphad – vrste broda kojim su njegovi preci plovili. Do 1810. godine John II., sin Johna Jamesona, proširio je destileriju koja je postala jednom od najvećih u Irskoj, a u drugoj polovici 19. stoljeća njegov sin, John III., proširio je poslovanje na globalnu razinu kako bi destileriju pretvorio u najvećeg proizvođača viskija na svijetu. Kad je John IV. preuzeo posao početkom 20. stoljeća, John Jameson & Sons bio je svjetski poznati brand. Danas se 90% od 43 milijuna proizvedenih boca Jamesona izvozi diljem svijeta.

A zašto je viski toliko vrijedan? Osim duge tradicije i vrhunske kvalitete, najvažniju ulogu ima sazrijevanje viskija u bačvama, koje kod Jamesona iznosi minimalno 3 godine. A sazrijevanjem dolazi do Angel’s Share-a. Ovaj izraz se odnosi na količinu alkohola koja ispari kroz pore bačva tijekom odležavanja (sazrijevanja) viskija, a koje ovisi o lokaciji. U Irskoj je to 2–3% godišnje, a to znači da dnevno 30.000 boca Jameson viskija ispari. Ili svake 3 sekunde ispari jedna boca Jamesona. Šteta.

Jameson Caskmates IPA Edition

Kada pomislite na craft pivo, prvo vjerojatno pomislite na ‘Pale Ale’. Kada pomislite na Irski whiskey prvo vam na pamet padne Jameson Irish whiskey. Ponekad odluka nije laka, no kako vam zvuči kombinacija? Jameson Caskmates whiskey rođen je suradnjom stručnjaka u izradi najpoznatijeg irskog whiskeyja na svijetu i stručnjaka u proizvodnji craft piva.

Jameson _01

KAKO JE NASTALA OVA KOMBINACIJA?

U Jameson destileriji su imali nekoliko praznih bačvi u kojima je odležavao Jameson whiskey, pa je vlasnik lokalne craft pivovare u Dublinu došao na ideju da posudi bačve kako bi u njima odležalo njegovo ‘Pale Ale’ pivo. Nakon odležavanja, prazne bačve je vratio u Jameson destileriju te je pala odluka da se Jameson vrati u bačve u kojima je odležavala piva, kako bi dodatno odležao. Rezultat je bio odličan! IPA (ili ‘Pale Ale’) piva nadopunila je kompleksnost okusa. Pikantan, ali i cvjetni okus ‘Pale Ale’ pive doprinio je tome da Jameson Caskma-tes bude iznimno gladak i pitak. Lagane naznake hmelja u kombinaciji s citrusima i svježim cvjetnim notama čine kombina-ciju Jamesona i ‘Pale Ale’ pive savršenim partnerima!


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se