Razgovori

Pioniri vinarstva u Hrvatskoj

Objavljeno 22. veljače 2018.

Razgovarali smo s Vladom Krauthakerom i Androm Tomićem i saznali što nas očekuje u 2018. godini

Vlado Krauthaker jedan je od pionira vinarstva u Hrvatskoj koji pažljivo i uspješno njeguje bogatu tradiciju kutjevačkoga vinogorja.
Koja vina ste predstavili na manifestaciji En Primeur 2018.?
- Predstavili smo vina iz berbe 2017. Graševinu Mitrovac, Graševinu Podgorje, Sauvignon Vidim i Pinot sivi, te Pinot crni i Merlot iz 2016. Vina iz berbe 2017. na tržištu će se naći početkom ožujka.

Kakva je bila berba 2017.?
- Godina u vinogradu je bila teška zbog kasnoga mraza i suše, a sve je rezultiralo manjkom grožđa. Ipak, taj manjak kompenzirala je odlična kvaliteta grožđa. 
Što možemo očekivati od ove godine?
- Siguran sam da od ove godine možemo očekivati mnogo jer imamo mlada vina s dobrim potencijalom i kvalitetom. Mislim da će čak bolje proći crna vina, koja su u takvom stanju da će možda morati i godinu dana duže dozrijevati, ali su jako dobra. I bijele sorte imaju vrlo lijep potencijal, malo su mekanija, s manje kiseline, ali aromatična, pogotovo Sauvignon. Isto tako, i Chardonnay ima jako dobru kvalitetu i odličnu osnovu za dozrijevanje. Možemo očekivati odlična vina! 

Andro Tomić, hvarski vinar kultnog statusa u hrvatskom vinarstvu, otkrio nam je novitete iz svoje proizvodnje vina koju odlikuju autohtonost i tradicionalnost, ali i eksperimentiranje s novim idejama.

Koja vina ste predstavili na manifestaciji En Primeur 2018.?
- Predstavljene su naše etikete bijelih vina Pošip i Beleca 2017. te crno vino, starijeg godišta Plavac mali barrique 2013. Vina Beleca 2017. i Opolo Nobile 2017. na tržište ćemo plasirati u travnju, dok će se vina Pošip 2017. i Plavac mali barrique 2013. na tržištu naći u lipnju.

Kakva je bila berba 2017?
- Prošla je godina na Hvaru bila ekstremno topla i suha te srećom, u vinogradu nismo imali pozebu ni značajniji napad bolesti, što je dodatno pozitivno utjecalo na berbu. Iako smo imali nešto manji prinos u odnosu na ranije godine, kvaliteta vina je odlična.

Možemo li ove godine očekivati novitete?
- Ove godine očekujemo jednu ekspresiju kroz sjajnu kvalitetu vina. Na tržište smo plasirali i novu etiketu, vino Illyricum 2015., kupažu sorti plavac mali i cabernet sauvignon, koji se odlično kombiniraju u ovom suhom vrhunskom vinu. Illyricum 2015. je vino u kojem elegancija, sočnost i svježina caberneta, odlično prate glatke teksture mekih zaobljenih tanina plavca malog. 


Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više

Slažem se