Važnost pijenja vina u idealnoj čaši

01. ožujka 2021.

Svaka vrsta vina, bilo slatko ili suho, bijelo ili crno, robusno ili lagano, osim odgovarajuće temperature posluživanja zahtijeva i određeni stil vinske čaše.

Razumijevanje različitih vrsta vinskog stakla i ono što ih čini idealnim za određenu vrstu vina, iznimno je bitno za otkrivanje esencije, duše vina.

Prečesto ta pažnja nedostaje stoga se uvijek pobunim jer pogrešna čaša iskrivljuje okus vina do neprepoznatljivosti i uništava dugogodišnji rad pripreme koji u nekim slučajevima traje pet godina i više.
Čašu za vino izmislio je Riedel iz Austrije - suženu na vrhu da bi se tu zadržali mirisi, da bi se osjetio buké, s tankom, dugačkom drškom da ne bismo rukama mijenjali temperaturu vina te postoljem da bi bila stabilna.

Vino zaista ima bolji ukus kada se pije iz odgovarajuće čaše. Predlažem vam da probate jedno vino iz različitih čašaIako postoje posebne čaše za gotovo svaku vrstu vina, sve one spadaju u jednu od 4 osnovne kategorije:

Čaše za crno vino su veće, okruglaste, kako bismo mogli „uroniti“ nos u čašu i što bolje osjetili kompleksne arome. Takve čaše imaju širi rub zbog kojeg alkohol brže isparava iz vina te je njegov okus glađi.

Čaše za bijelo vino su nešto uže jer bijelo vino ne mora disati koliko i crno te se njegov buké ne razvija tako dramatično. Obično imaju duže drške kako bi se smanjio prijenos topline s ruku na čašu što pomaže da vino što duže ostane hladno.

Čaše za šampanjac lako ćete prepoznati - moraju biti uske, da što duže sačuvaju mjehuriće i okus, dok su čaše za desertna vina male jer su takva vina obično jako slatka s većim postotkom alkohola.

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.