Fina vina na jednom mjestu

Objavljeno 2. studenoga 2023.

Zavirite u naš online vinski podrum. U Roto asortimanu pronađite pjenušce, šampanjce, crvena, bijela ili rose vina. Pripremili smo raznovrsnu ponudu s odličnim popustom od 15%. Pri kupovini artikala iz ove kategorije upišite kod VINO15.
Ponuda traje od 25.10. do 21.11.2023. ili isteka zaliha.

Što je vino?

Vino je poljoprivredni prehrambeni proizvod, dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa.

Vina prema boji

Bijela

Dobivaju se od bijelog grožđa. Većina bijelih vina pije se kad su mlada i osvježavajuća i voćnog okusa. Udio kiseline je obično veći nego kod crnih vina, a udio alkohola nešto manji.

Rose

Dobivaju se iz crnog grožđa. Pulpa (meso) i kožica (koje sadržavaju boju) odvaja se nakon samo nekoliko sati, zbog čega mali udio pigmenta prelazi u masulj. Posljedica toga je blijedo crvena boja vina umjesto tamnocrvene.

Crvena

Dobivaju se uvijek iz crnog grožđa. Većina crvenih vina teža su od bijelih vina, naročito ako dolaze iz južnih vinorodnih regija. Posebnost crvenih vina su njegova taninska svojstva. Tanin leži u kožici bobica i izdvaja se tijekom fermentacije. Mnogo tanina znači da vina trebaju dozrijevati u bačvama i kasnije se dugo usavršavati u bocama.

Svaka vrsta vina zahtijeva i određeni stil vinske čaše.

Čaše za crveno vino su veće, okruglaste, kako bismo mogli „uroniti“ nos u čašu i što bolje osjetili kompleksne arome. Takve čaše imaju širi rub zbog kojeg alkohol brže isparava iz vina te je njegov okus glađi.

Čaše za bijelo vino su nešto uže jer bijelo vino ne mora disati koliko i crveno te se njegov buké ne razvija tako dramatično. Obično imaju duže drške kako bi se smanjio prijenos topline s ruku na čašu što pomaže da vino što duže ostane hladno.

Čaše za šampanjac moraju biti uske, da što duže sačuvaju mjehuriće i okus.

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.