Kako uz pravu kombinaciju pića podići prodaju u lokalu

Objavljeno 10. lipnja 2024.

Goste u svom ugostiteljskom objektu dočekajte neodoljivim kombinacijama raznih pića u kojima mogu uživati.

Razmišljate li o načinima povećanja prodaje u svom ugostiteljskom objektu i osiguravanju vraćanja gostiju u njega, uvođenje različitih combo ponuda savršen je način da to postignete. Takve ponude nisu primamljive samo vašim gostima, već vam također mogu povećati prihode. Stoga razmislite o tome da goste u svom ugostiteljskom objektu dočekate neodoljivim kombinacijama raznih pića u kojima mogu uživati, primjerice, nakon dugog dana na poslu. Može se raditi o cjelodnevnoj ponudi ili se možete odlučiti za happy hour tijekom 'sporih' sati, između ručka i večere: radnim danima između 16 i 20 sati, a vikendom već od 14 sati.

Posebna ponuda pića privlačna je profesionalcima koji se žele opustiti nakon dnevnog stresa. Uz piće, na meniju se mogu naći prigodna predjela ili besplatna hrana poput krekera, sušenog voća, orašastih plodova...

Neki restorani stvaraju poseban jelovnik dok drugi nude nove koktele i predjela svaki dan ili tjedan - raznolikost daje gostima razlog za vraćanje. Oba imaju prednosti: stalni jelovnik pojednostavljuje vaše procese naručivanja i pripreme, ali 'rotirajući' nudi veću fleksibilnost.
Nemojte se bojati eksperimentirati jer je to izvrstan način na koji možete testirati najnovije trendove kombinacije pića i saznati što vaši gosti najviše vole.

Među popularnim pićima koja su u trendu su:

S obzirom na to da je naglasak na piću, kod hrane je najbolje kombinirati porcije veličine zalogaja: mini pizze, tortilja čips i umak, pileća krilca, pršut i sir, kolutiće prženog luka, mini sendviče, štapiće od mozzarelle...

Gostima ponudite promocije kao što su:

Neki od trendova alkoholnih pića za 2024.

1. Bezalkoholna i niskoalkoholna pića – ljude koji ne žele piti alkohol ili smanjuju njegovu konzumaciju, nemojte otpisati. Naprotiv, pretvorite ih u svoje goste jer to što piju bezalkoholna i niskoalkoholna pića ne znači da se ne žele družiti u lokalu – ponudite im mocktaile koji izgledaju i imaju jednako dobar okus kao i njihovi alkoholni pandani.

2. Vintage kokteli - ima li išta elegantnije od French 75 ili Negronija? Ovi klasični recepti za koktele vraćaju se u ovoj godini.

3. Odvažne, voćne kombinacije - voćni kokteli nikad ne izlaze iz mode. Ove godine možete povećati narudžbe oslanjajući se na velike, odvažne okuse. Okrenite se sastojcima kao što su mango, brusnica, sok od limuna i sok od limete te svakako dodajte svježe biljke.

Kako složiti savršene kombinacije hrane i vina u restoranu

Možda gosti dolaze u vaš restoran zbog ukusnih jela ili pića s potpisom, ali jeste li razmišljali o onima koji dolaze zbog oboje? Možda se čini kao sporedan detalj, ali uparivanje pića s hranom može biti ogroman plus za vaš restoran. Stvaranje izvanrednih kombinacija vina može podići jelo na nove visine. Spajanje pića s jelima daje gostima priliku da probaju nešto novo i uživaju u uzvišenom trenutku savršene kombinacije hrane i vina. To je učinkovit način da restoranu date jedinstvenu percepciju koju želite da gosti imaju o vama.

Pet osnovnih okusa
Kada kombinirate hranu s vinom, važno je misliti o osnovnim okusima: slatko, slano, kiselo, gorko i umami. Kada razmišljate o spajanju pića, započnite s dodjeljivanjem ovih profila okusa svojoj hrani. Razmislite o tome koje komponente u jelu stvaraju te okuse i kako će se koje vino odnositi na te komponente.

Pazite na 'težinu'
Osim okusa, obratite pozornost na to koliko je vaša hrana 'teška' ili 'lagana'. Težina (tijelo) vina treba odgovarati težini jela. Opće pravilo je da se lagana jela spajaju s lakšim vinima, teška jela s težim vinima. Ne želite da teško jelo nadjača lagano vino ili obrnuto.

Podudaranje ili kontrast?
Želite li da uparivanje vina i hrane dijeli okuse i stapa se zajedno za kohezivno iskustvo? Ili želite kontrastne okuse koji će dati ravnotežu? Općenito, najbolja je praksa upotpuniti suptilne okuse dok suprotstavljate odvažno i snažno jelo s pićem kako biste ga uravnotežili.

Regionalna sparivanja vina

Rastući vinski trend u restoranima je izrada regionalno fokusiranih vinskih karti koje nude različita vina iz jedne zemlje ili vinske regije. Sparivanje vina s određenom kuhinjom popularan je trend kojem je teško odoljeti, a dolazi prirodno - u vinu i hrani iz iste regije godinama se prirodno uživa zajedno. U svijetu hrane i pića trendovi su zapravo samo reanimacije tradicionalnih priprema, tehnika i kombinacija okusa.

Sparivanje vina i sira u (vinskim) barovima

Tvrdi i polutvrdi sirevi – crna vina pašu uz kravlje, ovčje ili miješane sireve, kao i uz polutvrde, uz koje dobro pašu ružičasta i jantarna vina.

1. Sirelin ribanac, parmigiano-reggiano, grana padano, paški sir, livanjski sir – Dingač, Postup, hvarski i brački plavci, Amarone, shiraz, topliji mediteranski crnjaci
2. Zreli cheddar, zreli trapist, zrela gauda, polutvrdi ovčji i miješani sirevi – odležani teran, merlot, bordeaux blend, odležana frankovka, Chianti, Rioja

Svježi, mekani i kremasti sirevi
1. Svježi sirevi i blagi sirni namazi – blagost svježih sireva prati doslovno tip vina, ali najbolje ide uz svježa jednogodišnja vina poput graševine, malvazije, maraštine, silvanca, pinota bijelog i slično.
2. Feta i drugi slaniji svježi sirevi - pjenušci poput Krauthakerove Julije, prosecca, Francesce Feravina i slično te blago slatkasti pjenušci ili polusuha bijela vina poput muškata, traminca i graševine.
3. Brie, Camembert i sl. – bijela aromatična vina, kao što je argentinski torrontes, sauvignon blanc Bregovite Hrvatske, suhi muškat, a mogu ih pratiti i suhi pjenušci te lagani crnjaci ili rosei od pinota crnog.

Kozji sirevi – ako su zreli, slani i tvrdi vrijedi sparivanje kao za kategoriju tvrdih sireva, a ako su svježi ili polutvrdi najbolje ih je spojiti s muškatom, bijelim ili žutim, zatim sauvignonom i drugim vrlo aromatičnim vinima s izraženijim kiselinama.

S combo ponudom pića 'obiđite svijet'

Combo ponuda pića iz cijelog svijeta može biti iznimno raznolika i uključivati različite vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića koje predstavljaju različite kulture, tradicije i okuse diljem svijeta. Gostima ponudite tematske večeri na kojima ćete ih provesti na svjetsku turneju kroz najbolja pića kontinenata.
Južnu Ameriku predstavite nudeći gostima osvježavajući brazilski caipirinha, koktel od svježe iscijeđene limete, smeđeg šećera i cachace, tradicionalnog brazilskog destiliranog pića. U Europi uživajte u čarobnom okusu francuskog šampanjca, idealnog za proslavu ili romantičnu večeru.
Kroz Aziju ih provedite uz japanski sake, tradicionalno fermentirano rižino vino koje se servira toplo ili hladno, ovisno o vašim željama. Ponudite im i azijski fusion koktel, poput tajlandskog mojita s dodatkom svježe mente i tajlandskog ruma.
Afrika može biti predstavljena kroz jedinstvenu kombinaciju tradicionalnih pića poput južnoafričkog pinotaža, svjetski poznatog vina s bogatim voćnim aromama, ili marokanske mente, osvježavajućeg čaja s mentom i šećerom.
Amerika je poznata po ukusnom američkom bourbonu, klasičnim američkim destiliranim pićem koje će goste oduševiti svojim bogatim okusom i kremastom teksturom.
U ovo svjetsko 'putovanje' svakako uključite Hrvatsku – izbor pića i kombinacija je bogat, a ponudu kreirajte u suradnji sa svojim dobavljačima.

Redovito prikupljajte povratne informacije od gostiju o vašim ponudama kako biste shvatili što vole i to im omogućite. Implementacija dobrih strategija može poboljšati uslugu u vašem lokalu i povećati zadovoljstvo gostiju.

Sadržaj kreiran u suradnji tvrtke Roto dinamic i časopisa HRB: Hoteli, Restorani, Barovi

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.