Objavljeno 11. ožujka 2020.
Pripremio Franck Barista Official Coffee Crew
Karakteristike vrča za pripremu mlijeka:
Za tehniku latte arta je najbolje koristiti svježe punomasno mlijeko. Upotreba svježeg i hladnog mlijeka s 3,2% mliječne masti obogaćuje okus napitka i omogućuje bolju kontrolu pripreme savršene mliječne kreme. Mlijeko s 3,2 – 3,5% bjelančevina pomoći će u učvršćivanju i bubrenju mliječne kreme te zadržavanju zraka u istoj. Nakon postupka zagrijavanja parom, mlijeko i krema odmah se počinju odvajati.
Zagrijati mlijeko do postizanja optimalne emulzije mlijeka. Tekstura mlijeka treba biti rjeđa nego kod pripreme klasičnog cappuccina. Dobro zarotirati mlijeko u lončiću kako bi se ujednačila emulzija mlijeka. Isto tako, dobro zarotirati espresso u šalici za cappuccino. Prilikom početka ulijevanja mlijeka potrebno je stvoriti podlogu na kojoj kasnije iscrtavamo željeni oblik/ uzorak. To radimo tako da tankim, jednoličnim mlazom mlijeka prvih nekoliko sekundi u visini ruba šalice u svim smjerovima ulijevamo mlijeko. Kad sadržaj šalice prijeđe polovicu, počinjemo oblikovati uzorak.
Ovo je često najteži dio zadatka onima koji prvi put koriste zagrijano mlijeko prilikom pripreme napitaka. Ulijevanje u šalicu vrši se direktno iz vrča. Prije samog postupka ulijevanja mlijeka u šalicu, potrebno je zavrtiti vrč, kako bi se mlijeko zavrtilo unutar istog. Mlijeko ne smije sadržavati mjehuriće po površini. Ukoliko su vidljvi mjehurići zraka na površini mlijeka, isti će nestati laganim udaranjem vrča o čvrstu površinu. Takvo mlijeko ima sjajno svilenkastu strukturu mliječne kreme. Prilikom ulijevanja mlijeka, dovoljno je malo nakositi šalicu te izabrati zamišljenu točku na sredini espressa, odnosno onu točku iz koje će se kasnije razviti željeni lik na površini mlijeka. Mlijeko se treba odlučno ulijevati u šalicu, vrlo precizno, bez žurbe pazeći da istodobno te u istom omjeru, ulaze i mliječna krema i mlijeko.
Krećemo s donjeg ruba šalice ulijevati mlijeko sve do pojave oblika jabuke. Zatim ne prekidajući mlaz, podižemo lončić visoko kako bismo dobili tanki mlaz mlijeka i brzim pokretom na istoj visini povlačimo poput olovke mlaz mlijeka prema suprotnom rubu šalice.
Spuštamo lončić s mlijekom niže, malo bliže gornjem rubu šalice i formiramo oblik jabuke na sredini napitka. Prekidamo mlaz, okretom ruke ponovno formiramo oblik manje jabuke. I tako više puta, sve do donjeg ruba šalice. Kad dođemo do donjeg ruba šalice, podižemo lončić visoko kako bismo dobili tanki mlaz mlijeka i brzim pokretom na istoj visini povlačimo poput olovke mlaz mlijeka prema suprotnom rubu šalice.
Spuštamo lončić s mlijekom niže, malo bliže gornjem rubu šalice i pomičemo ga lijevo desno kako je prikazano na videu. Kad dođemo do donjeg ruba šalice, podižemo lončić visoko kako bismo dobili tanki mlaz mlijeka i brzim pokretom na istoj visini povlačimo poput olovke mlaz mlijeka prema suprotnom rubu šalice.
U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.