Objavljeno 1. studenog 2022.
Vino je poljoprivredni prehrambeni proizvod, dobiven potpunim ili djelomicnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa.
VINA U SMISLU ZAKONA
VINA PREMA BOJI
Bijela
Dobivaju se od bijelog grožđa, u današnje vrijeme ona čine nešto manje od pola svih vina u svijetu. Većina bijelih vina pije se kad su mlada i osvježavajuća i voćnog okusa. Udio kiseline je obično veći nego kod crnih vina, a udio alkohola nešto manji.
Ružicasta (rose, opolo)
Dobivaju se iz crvenog grožđa. Pulpa (meso) i kožica (koje sadržavaju boju) odvaja se nakon samo nekoliko sati, zbog čega mali udio pigmenta prelazi u masulj. Posljedica toga je blijedo crvena boja vina umjesto tamnocrvene. Prema tipu se rose vina svrstavaju u bijela vina ( bez malolakticnog vrenja).
Crna
Dobivaju se uvijek iz crnog grožđa. Većina crnih vina teža su od bijelih vina, naročito ako dolaze iz južnih vinorodnih regija. Posebnost crnih vina su njegova taninska svojstva. Tanin leži u kožici bobica i izdvaja se tijekom fermentacije. Mnogo tanina znači da vina trebaju dozrijevati u bačvama i kasnije se dugo usavršavati u bocama.
U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.