Nove Malvazije

Objavljeno 19. travnja 2022.

Sa prvim danima proljeća istarski vinari obično izlaze sa novim malvazijama. Niti ova godina nije drugačija tako da smo imali u proteklih nekoliko dana imali prilike kušati nove svježe malvazije ali i neke nove upravo izašle odležane malvazije.

Većina malvazija koje se kod nas konzumiraju obično su svježe a tek manji dio konzumacije čine odležane malvazije. Ovdje valja istaknuti da se stilski svježa i odležana malvazija uvelike razlikuju, i da i jedna i druga imaju svoju publiku i namjenu. Ovom prilikom napravit ćemo usporedbu svježih i odležanih malvazija, kako bi vam pomogli u odluci koja je za vas idealan izbor.

Način proizvodnje:

Prve razlike kreću u vinogradu, gdje se trs od kojeg će se dobiti odležana malvazija obično ostavlja sa manjim prinosima. Iduća bitna razlika je u kriomaceraciji (hladna maceracija) koja može trajati od 10 do 30 sati, dužina ovisi o želji vinara u kojem smjeru razvijati vino, kraća maceracija se radi za svježe malvazije, dok se duža maceracija radi za odležane malvazije. Nakon maceracije faza koja će do kraja definirati vino je način odležavanja. Dok se svježe malvazije čuvaju u inox tankovima sa ciljem da vino sazrije a da se zadrže izvorne sortne arome, kod odležanih malvazije čuvanje je najčešće kombinacija inoxa i drvenih bačvica, i najčešće se koriste bačvice od akacije (bagrema) koji odležanim malvazijama daju jednu novu dimenziju.

Arome:

Svježe malvazije odlikuju sortne arome koje su najčešće kombinacija cvjetno, travnato voćnih aroma među kojima nalazimo bijelo voće, jabuku, breskvu marelicu ali i egzotično voće poput marakuje ili grejpa uz cvjetne note akacije, bazge ili lipe. Kod odležanih malvazija aromatski profil je nešto drugačiji i puno širi te kod njih nailazimo na arome drva, među kojima prevladava drvo (akacija), vanilija, karamela, zatim slatkaste note, meda, maslaca, tostiranog kruha, note prosušenih grožđica, smokve ali i cvjetne note akacije, bazge…ono po čemu se najviše razlikuju svježa i odležana malvazija je značajno manji osjet egzotičnog voća (marakuje, grejpa…), balansiranije, sljubljenije arome, manji osjet svježine (kiseline) i zelenih tonova kod odležanih u odnosu na svježe malvazije.

Uparivanje s hranom:

Kod uparivanja s hranom imamo značajne razlike, dok će svježe malvazije biti savršene uz tjestenine i rižota (u ovo vrijeme pogotovo od šparoga) i uobičajeno laganija jela od morskih plodava ili bijele ribe, odležane malvazije će tražiti jela malo izraženijih arome te će najviše odgovarati uz bijelu ribu, bijelo meso ili školjke sa gradela, a za one koji vole jela sa tartufima odležane malvazije bit će odličan izbor. Neke kompleksnije malvazije, sa dužim odležavanjem lijepo će pratiti i sočna mesna jela poput bifteka ili T-bona.

Svježa ili odležana malvazija odličan je izbor bilo da je konzumirate samu ili uz jelo, a ako vodite računa o sparivanju hrane i vina, uz malo truda možete dobiti jedan fantastičan gastronomski doživljaj!

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.