Nove malvazije

Objavljeno 26. travnja 2023.

Svježe, lepršavo, aromatično....sve su to atributi koji opisuju nove svježe malvazije.

Ovogodišnje svježe malvazije pričaju malo drugačiju priču. Vina su iskaz terroira, a prošlogodišnji uvjeti terroira Istre bili su kudikamo drugačiji no što smo naviknuli. Mnogi od nas su zaboravili na višemjesečnu sušu i redukcije vode koje su pogodile Istru tijekom ljeta, vremenske prilike, kombinacija temperature, sunca, vlage i zemlje - sve je to terroir i sve to na kraju osjetimo i u vinu.

Rezultat koji smo dobili ove godine su malvazije koje su punije, sočnije s jačom strukturom i višim postotcima alkohola. Vinoljupcima naviknutim na više svježine i lepršavije tijelo možda neće biti po guštu dok će pak ljubitelji snažnijih vina u ovogodišnjim malvazijama naći dosta sličnosti s vinima iz južnijih krajeva.

Uparivanja s hranom bit će malo drugačije te će ići prema sočnijim, mekšim jelima koja nemaju previše masnoća jer je ove godine u većini malvazija manje kiselina no što smo naviknuli. Preporuka jela uz nove malvazije su bijela riba, orada, brancin, kovač... s gradela, teletina ili perad u blagim umacima te jela ispod peke ili iz pećnice.

Klimatske promjene uvelike utječu na svijet oko nas, neke se događaju postupno pa to toliko i ne primjećujemo. U svijetu vina vinari su već dugo svjesni da će u budućnosti imati sve više izazova s određenim položajima i sortama te se svake godine prilagođavaju novim okolnostima.

Za usporedbu prije 30-ak godina berbe vina su obavezno bile u rujnu a danas u većini naših regija berba grožđa počinje od sredine kolovoza.

Kakva god berba bila uvijek se veselimo novim vinima koja svojom raznolikošću od berbe do berbe čine svijet interesantnijim.

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.