Objavljeno 24. svibnja 2021.
Dolaskom ljeta, očekujemo osvježavajuća, lagana piva u što većoj čaši, a u nastavku teksta pročitajte koja se piva tradicionalno piju ljeti te kako je craft pivarstvo doprinijelo razvoju ljetnih stilova.
Witbier je belgijski tip pšeničnog piva, koje je služilo za ljetno osvježenje još od srednjega vijeka. Iako je jedan od prvih stilova u koji je dodavan hmelj, danas ga češće povezujemo s drugim začinima, poput limunove korice i korijandera. Karakteristične je slamnato-žućkaste ili vrlo blijedo zlatne boje i mutnoga tijela od škroba ili kvasca.
Zbog tih ga se karakteristika u Belgiji naziva bijelim (wit). Aroma nije rezervirana samo za naranču, limun i korijander, pivo dobro podnosi različite začine (kamilica, kim, cimet), kao i začinske note od samoga kvasca. Mekanog je, nježnog i pitkog tijela, ali završava suho. Poslužuje se u velikoj tumbler čaši, a uz njega ide lagana hrana, kao što su školjke, losos ili piletina.
Poslužen hladan u velikoj čaši u obliku vaze u hladovini nekog Biergartena, njemački je Hefeweizen ili Weissbier jedno od najpoznatijih ljetnih pivskih osvježenja. Stil je porijeklom iz Bavarske, a njegova mutna zlatno-narančasta boja i čvrsta kremasta pjena gotovo da su postali simbolom ove pivske regije. Aromu predvode kvasne note - u balansu su fenoli nalik na klinčić i esteri koji podsjećaju na bananu. Prigodne su i cvjetne, voćne i sladne arome, dok je hmelj vrlo blago prisutan. Iako je slatkasto, slatkoća ne dominira, a uz kremastu strukturu veže se pitkost i osvježavajući karakter. Odgovara mu širok raspon lagane hrane, poput salata i plodova mora, a u Bavarskoj, dakako, Weisswurst! Dok će ga jedni posluživati s kriškom limuna, za druge je to krajnje suvišno.
Amerikanci imaju vlastiti recept s kojim su pristupili njemačkom pšeničnom pivu i ponekad koriste i standardni ale kvasac umjesto onog za Weizene. Također, hmelj igra mnogo veću ulogu kod ovog laganog (do 5.5% alkohola) osvježavajućeg piva. Craft pivarstvo populariziralo je ovaj stil koji se ponekad (posebno u SAD-u) vari i s voćem, od višanja, malina, ribiza i marelica do borovnica. Poslužuje se uz laganija jela poput sušija, piletine i laganih sireva, a voćne varijante i uz desert.
Stil koji je nastao kao odgovor na ljetne toplotne udare u Velikoj Britaniji koje nipošto nisu bile povoljne za pravi ale (real ale), koji se nije pasterizirao i pio hladan poput lagera. Budući da se male britanske pivovare nisu mogle tek tako prebaciti na proizvodnju lagera, nastala je lagana, svijetla varijanta alea koji čak koristi i njemačke i češke hmeljeve karakteristične za lager, ne bi li mu se nekako stilski približio. Tako su uz britanske voćne hmeljne arome, dobivene i razigrane biljne arome europskih hmeljeva, a sladni okus preteže više na tostiranu stranu, nego li žitnu koja odlikuje lager. Viša karbonizacija pridonosi živosti i pitkosti piva. Dobro ide uz raznoliku hranu, posebno začinjenu piletinu ili plodove mora.
Njemački je Pilsner vrlo dobro poznat širokom krugu ljubitelja piva i čitatelja ovih tekstova. Iako mu se ponekad prilazi sa skepsom, jer se iz njega razvio internacionalni lager karakterističan za velike pivovare, ovaj stil može biti itekako ukusan, osvježavajuć i neopterećeno pitak posebno za ljetnih vrućina. U pravilu to je pivo uravnoteženih slatkastih žitnih aroma i laganog hmelja začinskih, biljnih ili voćnih karakteristika. Njegova svježina proizlazi iz hmelja koji ostavlja suhi finiš. Srednjeg je tijela i karbonizacije. Preporuča se za ljeto, jer je svježiji i suši od ostalih lagera njemačkoga tipa. Poslužuje se gotovo uz sva ljetna jela, u velikoj uskoj čaši za Pilsner.
Kratica za India Pale Lager. Amerikanci, po običaju, imaju svoju varijantu tradicionalnih europskih stilova pa su tako i lager približili svojim autohtonim zahmeljenim stilovima. Samo ime kaže da je ovaj lager zahmeljen poput IPA-e te da se arome odmiču od sladnih prema američkim hmeljnim, tropskim i voćnim notama. Natočite ga u što veću čašu!
Session je izraz s kojim će se mnogi pivoljubac sresti tijekom ljeta, jer on označava varijantu stila (najčešće pale ale ili IPA, ali može i lager i drugo) koja je alkoholom i tijelom lakša od standardne inačice. To znači da će hmeljne arome biti i dalje dominantne kod IPA-a (možda u nešto manjoj mjeri), kod pale alea će to biti balans slada i hmelja, ali pivo će se popiti brzo, dok je još hladno i dobro karbonizirano. Pije se friško, stoga provjerite rok trajanja, dobro ga ohladite, natočite u englesku pintu ili američki shaker i uživajte!
Kratica za New England IPA. Ovaj je stil je u velikom trendu među poznavateljima piva u posljednjih godinu ili više dana, a to ne čudi, ako znamo da je riječ o izuzetno aromatičnom pivu koje koristi hmelj Novoga svijeta, što znači da će dobiti tropske i voćne note, citruse, borovinu, smolu i začine. Pritom je smanjena gorčinu po kojoj je IPA kao stil poznat, što ga čini svojevrsnom anti-IPA-om, to je doslovno neIPA! Pivo je mutno, vrlo sočno i gusto, ali toliko aromatično da ga se ljubitelji ne mogu nauživati. Neki ga uspoređuju s voćnim sokovima, neki sa smoothijima i milkshakeovima, dok ga drugi uopće ne priznaju kao stil. Kojoj god strani pripadali, NE IPA je tu i popularnost joj i dalje ne pada!
Za kraj ostavljamo poslasticu. Trend kiselih piva u svijetu craft pivarstva ima svoju bazu vjernih poklonika, ali i one koji su sigurni da ga nikada neće kušati pa sve do onih koji ne mogu prihvatiti da je to pivo, iako im se piće zapravo dopada. Riječ je o nizu stilova, a kiselost se postiže na razne načine.
Od tradicionalnih kiselih piva poznati su Berliner Weisse (opisan u pretprošlom broju Roto novosti), Flandrijski crveni i smeđi ale (Flanders Red/Brown Ale), Lambic i Gueuze, Kiseli/divlji ale (Sour/wild ale) te Gose, povijesni stil kiselog alea.
Flandrijsko pivo odležava u bačvama u kojima se nalazi bakterija koja je potrebna za kiseljene piva. Ona imaju arome nalik vinima, poprimaju karakteristične arome bačve, trpka su i voćna. Lambic je tradicionalni belgijski stil otvorene fermentacije, koja uključuje divlje kvasce i bakterije. Često se miješa s voćem radi balansa, može odležavati u bačvama, može se piti mlad ili se stari i mladi lambic miješaju (blendaju) da se dobije Gueuze, čija je karbonizacija i kompleksnost viša.
Wild ale je američki stil piva, najčešće rađen s klasičnim kvascem i naknadno kiseljen, bilo kvascima, bilo bakterijama. Mogućnosti i raznolikosti su vrlo velike pa kućni i profesionalni pivari rado eksperimentiraju s ovim stilom. Mogu se variti s dodatkom voća (jagoda, malina, crna višnja, kivi, marelica, rabarbara i mnogi drugi). U posljednje vrijeme populariziraju se kombinacije „čistih“ i kiselih stilova, pa smo nedavno na festivalima piva mogli kušati i - sour NE IPA!
Gose je stil koji se radi s dodatkom soli pa ne samo da je kiseo, nego je i slankast!
Laganiji kiseli stilovi (3-4% alkohola) vrlo su osvježavajući i imaju specifičnu sočnost, trpkost i sposobnost da gase žeđ, stoga su odlična ljetna piva. Pozivamo ljubitelje piva da im daju šansu i uvjere se u svježinu i kompleksnost aroma ovih inače pitkih, ali pomalo ludih piva.
U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.