Pjenušava čarolija

Razlike između šampanjca, prosecca, cave i hrvatskog pjenušca

Objavljeno 24. listopada 2024.

Pjenušava vina oduvijek su bila sinonim za posebne prigode i slavlja diljem svijeta. Od šampanjca do prosecca, cave i hrvatskog pjenušca, ova vina su postala neizostavni dio svake proslave. No iako se često grupiraju zajedno kao pjenušava vina, svaka od ovih vrsta ima svoje specifičnosti koje ih čine jedinstvenima.

Pjenušava vina su omiljen izbor za svečane prigode i posebne trenutke te se često percipiraju kao simbol luksuza i elegancije. Izvrsna su pratnja raznovrsnim jelima, od predjela do desertnih slastica jer se njihova kompleksnost okusa i kiselost savršeno slažu s različitim okusima hrane. Koje god pjenušavo vino odabrali neka svaki vaš trenutak bude poseban uz naš asortiman.

Šampanjac

Legenda o nastanku šampanjca veže se za benediktinskog redovnika Dom Pérignona, koji je živio u samostanu Hautvillers u francuskoj regiji Champagne krajem 17. stoljeća. Prema legendi, Dom Pérignon je slučajno otkrio proces proizvodnje pjenušavog vina: eksperimentirao je s različitim vinima i grožđem kako bi poboljšao kvalitetu vina proizvedenog u svom samostanu. Jedne zime, fermentacija vina u bačvama prekinuta je zbog hladnoće, a zatim se ponovno pokrenula dolaskom toplijeg vremena u proljeće, što je stvorilo mjehuriće u vinu.
Šampanjac je poznat kao kralj među pjenušavim vinima, a francuska regija Champagne je domaćin šampanjca i samo se pjenušava vina proizvedena u Chamapgni tradicionalnom metodom mogu zvati šampanjci. Proizvodnja šampanjca odvija se prema strogim propisima i tradicionalnoj metodi dvostruke fermentacije koja je kamen temeljac njegove visoke kvalitete i prepoznatljivog okusa. Jedna od ključnih karakteristika šampanjca je njegova bogata aroma koja se razvija tijekom dugotrajnog procesa sazrijevanja u boci. Ovi složeni mirisi mogu varirati od voćnih i cvjetnih tonova do suptilnih nota kvasca i pečenih krušaka. Osim toga, šampanjac se ističe svojom finom pjenušavošću koja stvara elegantnu i sofisticiranu teksturu u ustima.

Prosecco

Prosecco je vino koje potječe iz prekrasnih vinogradarskih područja sjeverne Italije, posebno iz regije Veneto, koja je domaćin nekih od najpoznatijih vinograda koji proizvode ovaj osvježavajući nektar. Prema legendi, prosecco datira iz vremena drevnog Rima - regija gdje se danas proizvodi prosecco tada je bila poznata po vinovoj lozi koja je davala posebno slatko grožđe. Prije 30-tak godina sorta Glera je promijenila ime u Prosecco kako bi se napravila razlika u odnosu na druge pjenušce po uzoru na Champagne regiju u Francuskoj.
Jedna od ključnih karakteristika prosecca je njegova svježina i voćnost koja proizlazi iz posebnih sorti grožđa koje se uzgajaju u ovom području. Prosecco se pravi od visokorodnih sorti grožđa, najviše od Glera - zelenog grožđa vrlo tanke pokožice i visokih kiselina, koji je idealna sirovina za pjenušac. Ovo vino karakterizira nježna pjenušavost koja pruža osvježavajući osjećaj na nepcu, čineći ga idealnim izborom za uživanje u toplim ljetnim danima ili kao aperitiv prije obroka i u raznim koktelima.
Važna razlika između prosecca i šampanjca je i proces proizvodnje: prosecco se proizvodi tako što se fermentirano vino stavlja u inoksne tankove gdje se odvija druga fermentacija, za razliku od šampanjca gdje se to događa izravno u boci. S obzirom na to da je druga fermentacija u inoksu efikasna i jednostavna, proizvodnja je znatno jeftinija, što rezultira nižom cijenom konačnog proizvoda u usporedbi sa šampanjcem.

Cava

Cava je španjolsko pjenušavo vino koje svoje korijene vuče iz vinogradarskog područja regije Penedès, smještenog u Kataloniji. Jedna od ključnih figura u nastanku cave bio je Josep Raventós, član obitelji Codorníu, koja se bavila vinogradarstvom od 16. stoljeća. Raventós je 1872. posjetio regiju Champagne i bio fasciniran procesom proizvodnje šampanjca. Po povratku u Kataloniju, primijenio je naučene tehnike na domaće sorte grožđa kao što su Macabeo, Xarel-lo i Parellada, kako bi proizveo prvo katalonsko pjenušavo vino. Njegov eksperiment je bio uspješan i tako je 1872. proizvedena prva cava. Slično kao i šampanjac, cava se proizvodi tradicionalnom metodom dvostruke fermentacije, ali po nešto strožim pravilima koja su propisana španjolskim zakonima o vinu. Ova metoda podrazumijeva prvobitnu fermentaciju u bačvama, nakon čega slijedi druga fermentacija u bocama koja se odvija u posebnim podrumskim uvjetima. Ovaj proces omogućava cavi da razvije svoje karakteristične arome i teksturu, stvarajući živahnu kiselost i dugotrajan pjenušavi efekt koji je čini posebnom i nezaboravnom.
Jedna od najistaknutijih karakteristika cava je njezina svježa voćna aroma koja se očituje u notama zrelog voća poput jabuka, krušaka i citrusa. Cava je postala popularna alternativa šampanjcu zbog svoje pristupačnije cijene, ali i zbog svoje izuzetne kvalitete i bogate tradicije koja seže duboko u španjolsku vinarsku povijest.

Hrvatski pjenušci

Hrvatska se može pohvaliti bogatom tradicijom proizvodnje pjenušavih vina, lokalno poznatih kao ‘pjenušci'. Ova vina proizvode se diljem zemlje, od kontinentalnih vinogorja do obalnih područja, a ističu se svojom originalnošću, autentičnošću i visokom kvalitetom.
Hrvatske pjenušce karakteriziraju svježi voćni okusi, suptilna aroma i ugodna pjenušavost koja stvara osvježavajući doživljaj na nepcu. Uz to, oni odražavaju raznolikost autohtonih sorti grožđa koje se uzgajaju u različitim vinogradarskim regijama Hrvatske, pružajući jedinstvene okuse i note koje se razlikuju ovisno o teroaru i klimatskim uvjetima.
Hrvatski pjenušci poput Tomca, Kabole, Šembera i Jagunića, postaju sve popularniji među ljubiteljima vina, kako domaćim tako i stranim, zbog svoje izvrsne kvalitete, bogatog okusa i priče koja stoji iza svake boce. Ova vina nisu samo piće, već i simbol hrvatske vinarske tradicije i stručnosti te predstavljaju ponos domaće vinarske scene.

Najpoznatiji svjetski proizvođači

Kada je riječ o najpoznatijim svjetskim proizvođačima pjenušavih vina, teško je izdvojiti samo nekoliko imena. No svakako se ističu kuće poput Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Canard Duchene i Dom Pérignon iz Champagne regije, kao i proizvođači poput Ferrarija i La Marce iz Italije te Freixenet i Codorníu iz Španjolske.

Pjenušava vina i slavne osobe

Pjenušava vina vole i slavne osobe pa se često na različite načine povezuju s omiljenim pićem. Tako je Jay-Z poznat po svojoj povezanosti s brendom Armand de Brignac, poznatijim kao Ace of Spades. Jay-Z je 2014. kupio brend, a njegova podrška značajno je povećala popularnost ovog luksuznog šampanjca.
Pjevačica Fergie lansirala je vlastitu liniju vina, Ferguson Crest, koja uključuje pjenušavo vino pod imenom Fergalicious. Njezina ljubav prema vinu i angažman u vlastitoj vinariji dodatno su povećali interes za pjenušava vina među njezinim obožavateljima.
Reper Drake surađuje s brendom Mod Selection Champagne koji je poznat po svojim visokokvalitetnim pjenušavim vinima. Drakeova promocija ovih vina na društvenim mrežama i kroz glazbu dodatno je popularizirala ovaj brend.
Glumica Scarlett Johansson bila je zaštitno lice kampanje za Moët & Chandon, jednog od najpoznatijih brendova šampanjca na svijetu. Njezina povezanost s ovim brendom pomogla je u jačanju njegove prestižne slike. Leonardo DiCaprio poznat je po svom ekološkom aktivizmu, a često se može vidjeti kako uživa u pjenušavim vinima brenda Piper-Heidsieck, koji također promovira održivu proizvodnju vina.

DOBRO JE ZNATI

Hrvatski pjenušci: Hrvatska ima mnogo izvrsnih proizvođača pjenušavih vina koji su prepoznati kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Osim pjenušavih vina Misal obitelji Peršurić, vinarije Tomac, Šember i Korak s Plešivice su poznate po svojim autentičnim pjenušcima koji odražavaju karakteristike tog područja. Među Treba također spomenuti i Jagunića, Šembera, Kabolu i Galića kao ozbiljne proizvođače pjenušca.

Šampanjac se radi od sorti grožđa Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Zakonski se može napraviti samo od ova tri grožđa i mora odležati minimalno 18 mjeseci. Kultna imena povezana s nekim od najprodavanijih brendova šampanjca uključuju Veuve Clicquot, Dom Perignon, Moët & Chandon, Canard Duchene, Nicolas Feuillatte, Bollinger, Tattinger, Laurent-Perrier i Piper-Heidsieck.

Prosecco vina iz regije Veneto u Italiji rade se od 80% Glera grožđa. Ta vina imaju veće mjehuriće i proizvode se u velikim spremnicima metodom koja se zove Charmat. Najpoznatija marka je La Marca Prosecco, a ostale marke uključuju Astoria Wines, Mionetto, Ruffino, Caposaldo i Massotinu.

Cava se u Španjolskoj proizvodi u mnogo različitih stilova, a najbolji primjerci sadrže male mjehuriće i imaju uravnotežen okus svježine i kremoznosti. Cava potječe iz regije Penedès na sjeveroistoku Katalonije, a poznati brendovi uključuju Freixenet Sparkling Cordon Negro Brut Cava, Anna de Codorniu, Segura Viudas i Juve y Camps. Korištene sorte mogu uključivati Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Chardonnay, Subirat Parent, crvenu Garnachu, Trepat, Monastrell i Pinot Noir.

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.