Objavljeno 23. listopada 2024.
Nije dovoljno izvaditi bocu iz podruma: postoje posebni postupci u prezentaciji i posluživanju kao što su temperatura posluživanja, izbor čaša i sl. Donosimo nekoliko savjeta:
Uvijek pazite da vina poslužujete na odgovarajućoj temperaturi: to je bitan element kvalitete vaše usluge. I ne postoji univerzalno pravilo jer svaka vrsta vina ima svoju idealnu temperaturu za posluživanje:
Budite oprezni – često svjedočimo pogrešci da se vina služe prevruća! Pazite da ih poslužite na maksimalno 18°C. Bolje je poslužiti vino koje je prehladno nego pretoplo jer će se prirodno zagrijati nekoliko stupnjeva, ovisno o temperaturi prostorije. Uzmite u obzir i kontakt s čašom koja može zagrijati vino za 2 do 3°C.
Podrazumijeva se da nećete poslužiti vino u čaši za vodu. U restoranima se koriste prozirne, bezbojne čaše s drškom za isticanje boje vina. Staklo mora biti besprijekorno čisto. Veličina i volumen čaša variraju ovisno o vrsti vina koje se poslužuje, ali i prema vinskom kraju. Svako vino ima svoju čašu. Donosimo nekoliko osnovnih čaša za vino:
Prije posluživanja, vino mora biti prezentirano na stolu. Ovo počinje s nošenjem boce do gostiju, a koje ovisi o vrsti vina koje poslužujete:
Kada dođete do stola svojih gostiju prezentirajte vino prvenstveno osobi koja je naručila. Prezentirajte bocu s etiketom okrenutom prema gostu. Bijela vina trebaju se izvaditi iz posude te je potrebno obrisati bocu.
Kada predstavljate vino, morate reći ime vina, berbu i klasifikaciju, ako postoji, te ime proizvođača ili vinarije.
Uvijek otvorite naručene boce na početku posluživanja: vino se mora poslužiti prije jela uz koje ide. Nakon što otvorite bocu, natočite osobi koja je naručila vino da je kuša i pričekajte njezino odobrenje prije nego poslužite ostale goste.
Prilikom posluživanja, trebali biste stajati s desne strane gosta, držeći bocu u ruci i nikada ne zaklanjajući etiketu. Čaša se puni od 0,1, 0,125 ili 0,15, ovisno koliko se vina inače poslužuje u ugostiteljskom objektu. Nakon što je vino natočeno, okrenite bocu i podignite je. Nakon što je obrišete, možete poslužiti sljedećega gosta.
Također je važno zapamtiti ponovno posluživanje gostiju tijekom obroka: sjetite se obići goste nekoliko puta tijekom jela i ponuditi im nadopunu čaše s vinom jer najvažnije pravilo glasi: čaše nikada ne smiju biti prazne!
U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.