RETRO & MOĆAN – SJAJ KOJEM NE MOŽETE ODOLJETI

Objavljeno 28. ožujka 2024.

PODJELA PO VREMENSKOM PERIODU SAZRIJEVANJA

Prema vremenskom periodu sazrijevanja viski možemo podijeliti na mlade viskije (npr. do 8 godina), srednje sazrele viskije (npr. 8-15 godina) i stare viskije (npr. više od 15 godina), pokazujući raznolikost u razvoju i kompleksnosti okusa tokom vremena.

MLADI VISKIJI (do 8 godina)

SREDNJE ZRELI VISKIJI (8-15 godina)

STARI VISKIJI (više od 15 godina)

SINGLE ILI BLENDED?

Single-malt škotski viski proizvod je jedne destilerije, ne proizvod jedne serije ili jedne bačve. Blended škotski viski je mješavina malt i žitnih viskija koji su potekli iz različitih destilerija.

Svrha single-malt viskija je pružiti specifičan okus tog određenog stila destilerije, dok je blended vrsta viskija plod rada master blendera, koji pažljivo radi kako bi stvorio ukusan, glatki i svestrani viski.

SINGLE

BLENDED

PROIZVODNJA

Viski nastaje destilacijom žitarica koje se isključivo čuvaju u bačvama napravljenim isključivo od hrastovog drveta. U zavisnosti od vrste upotrijebljene žitarice razlikuju se i vrste viskija. Žitarice od kojih je napravljen najveći broj viskija su ječam, raž, zob, kukuruz, pšenica.

Raž (rye)

Raž daje piću pikantnu aromu. Nije sladak kao burbon, ali je nešto svjetliji. Raženi viski mora odležati u hrastovim bačvama, koje se peku na poseban način, što piću daje ugodne drvenaste note i bogatu boju.

Kukuruz (corn)

Kukuruz sa svojom slatkom i izražajnom naravi često se koristi u proizvodnji bourbona i corn viskija. Ova čvrsta zrnca dodaju notu slatkoće i mekoće viskiju, obogaćujući ga osjećajem topline i glatkosti.

Ječam (barley)

Ječmeni slad je primarna i temeljna žitarica korištena u proizvodnji viskija. Donosi bogatstvo slatkog slada i nijanse zemljanih tonova, obogaćujući viski svojom punoćom te nježnim cvjetnim aromama sa drvenim začinskim notama.

Provjerite ponudu viskija na Roto webshopu.

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.