Od Sicilije, kroz Pjemont do Hrvatske

Objavljeno 16. prosinca 2021.

Stižu nam blagdanski dani i približava zima. Vrijeme je za zdravice, obiteljska i druženja s dragim ljudima, odmaranje uz filmski TV program.

Novo godišnje doba nosi i svoje novitete u tekućem obliku, ovaj put iz Italije. Odlučila sam promijeniti temu ovog puta i ne pričati o vinu kao inače. Htjela bih vas upoznati s jednom izuzetno zanimljivom obitelji koja svoje korijene vuče sa talijanske Sicilije, no već nekoliko generacija živi i radi u Pjemontu.
1935.godine, pradjed Lorenza i Federica Inga, došao je s južne Sicilije gdje je proizvodio vino Marsala, na sjever Italije u Pjemont. Tu je kupio i renovirao jednu staru destileriju i počeo proizvoditi vermouth i grappu, a nakon toga i mnoge druge destilate, uglavnom od grožđa. Tu kreće priča obitelji Inga.
U Hrvatskoj smo se prvi put susreli s njima uz sasvim drugačiji proizvod od gore navedenih. Gin Panarea Sunset i Island, danas već dobro poznat konzumentima istog..

Pod istim nazivom kao i gin, nedavno je nastala i Vodka Panarea Mediterranean. Napravljena od destilata žitarica te u istom stilu kao i gin, prožeta aromama sicilijanskih citrusa i mediteranskog bilja. Mekana, nježna i jako zavodljiva. Mene je osvojila u old school varijanti pod nazivom Skinny Bitch. Vodka, puno leda, sok od limete i soda voda. Manje od 100 kalorija za sve one koji su za razliku od mene na dijeti. 😊

Vratimo se na grožđe, novitete i treću generaciju ovih talijanskih „distillersa“. Lorenzo je lice obitelji a Federico čovjek iza kulisa. Velika ljubav Lorenza, kao i moja moram priznati, je grappa. Baš zbog te ljubavi nastala je linija My Grappa. Ima ih nekoliko no mene je osvojila Grappa di Gavi Barrique, napravljena od grožđa Cortese, sorte koja raste samo u gradu Gavi u južnom dijelu regije Pjemont. I ne, nije to klasična rakija na koju smo navikli u našim krajevima. S notama sušenog voća i badema, mekana i nježna savršena je za hladne dane pred nama i blagdanske zdravice.

Iako su ostali vjerni pradjedovim metodama, nova generacija je uvela i neke uzbudljive novitete. Tako je stigao My Cioccolo. Predivan liker od čokolade kojem je isto kao i grappi, baza destilat od grožđa kojem su dodane najbolje talijanske čokolade i malo ruma. Dolazi nam u maloj bucmastoj bočici od pola litre, a svojom gustoćom i okusom čokolade, vanilije i marcipana osvojit će nepce svake žene, a i pokojeg muškarca sigurno.

Nećemo razočarati ni barmene s poznatim likerom od badema Amaretto originale. Napravljen od badema iz već prije spomenutog grada Gavi. Tko je ikada bio u Italiji, barem jednom je kušao one hrskave kekse amaretti, koji se rade baš od tih badema. Ako se ipak odlučite da ovaj amaretto ne bude pratnja vašem desertu, svaki barmen će ga s ponosom ubaciti u svoj kreativni koktel.

I da priču o ovoj zanimljivoj obitelji privedemo kraju, ostavili smo digestiv. Antico Amaro di Seravalle. Ne, nije to onaj amaro što su pili naši roditelji, niti oni poznati industrijski brendovi, ova je priča malo sličnija priči omiljenog hrvatskog biljnog likera. 1832.g napravili su ga fratri od mješavine 20 trava za lijek protiv kolere. Herbalan sa zemljanim notama i savršenim omjerom slatko-gorkog u ustima. Pakiran u vintage bočici od pola litre.

Ne propustite ovo prekrasno putovanje kroz arome Italije i uživajte u svakom gutljaju. Buon viaggio! 😊

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.