Objavljeno 10. prosinca 2024.
Kod sljubljivanja vina i hrane postoje tri pristupa o kojima treba voditi računa:
Sukladno ili kontrastno: Usredotočujući se na ključni sastojak jela, odaberite prikladno vino s aromama koje su slične karakteristikama hrane. Na primjer, obrok s bešamel umakom savršeno se slaže s chardonnayem s aromom maslaca. S druge strane, korištenjem kontrastnog sparivanja, kao što je sparivanje istog umaka sa sivim pinotom visoke kiselosti, nadopunjuje se njegovo bogatstvo.
Balans: Slično balansiranju okusa na tanjuru, možete uzeti u obzir tijelo, kiselost, slatkoću i tanine vina u odnosu na jelo tako da okusi u sljubljivanju vina i hrane budu u apsolutnom jedinstvu. Na primjer, kada sljubljujete pinot sivi s masnim umakom, osiguravanje da kiselost vina ne preplavi kremasti umak ključno je za održavanje skladne ravnoteže.
Narativ i lokalitet: Iznimna vina često iza sebe imaju jedinstvene priče koje mogu obogatiti iskustvo objedovanja. Jedan od načina da se to postigne je spajanje lokalnih proizvoda s lokalnim vinima.
Naši okusni pupoljci mogu otkriti pet okusa — slatko, slano, kiselo, gorko i umami. Intenzitet okusa utječe na vino na različite načine:
Slatko: Desertna vina dobro se slažu s kolačima, pitama, muffinima i palačinkama. Brut nadopunjuje voćne kekse, krem sladoled i meringe od orašastih plodova. Gorka čokolada ide uz francuski cabernet, merlot ili njemački rizling.
Slano: Slana hrana pojačava tijelo vina, smanjujući gorčinu i kiselost. Sirevi poput Gruyerea, parmezana i Cantala dobro se slažu s vinima s visokim udjelom kiselina.
Kiselo: Kisela hrana pojačava tijelo, slatkoću i voćnost vina dok smanjuje kiselost. Uparite jela s visokim sadržajem kiselina s vinom kako biste uravnotežili okuse.
Gorko: Gorka hrana može povećati gorčinu vina, ali to se pojedinačno razlikuje.
Umami: Umami spaja slatko, kiselo, slano i gorko. Slana ili dimljena jela od plodova mora i meso sadrže umami dok se tvrdi sirevi poput parmezana lakše sparuju.
Crvena vina: Crvena vina karakteristična su po svojim odvažnim i robusnim okusima pa je to važno popratiti jelima koja mogu izdržati njihov intenzitet. Crvena vina ponudite s ukusnim opcijama kao što su odresci, meso s roštilja i bogata variva. Sjajan primjer jelovnika je Cabernet Sauvignon sa savršeno pečenim filet mignonom.
Bijela vina: Za razliku od crvenih vina, bijela su poznata po svojim lakšim i oštrijim karakteristikama. Izvrsna su u kombinaciji s delikatnim jelima kao što su plodovi mora, perad i laganija jela. Dakle, uz iverak na žaru s dodatkom limuna najbolje je preporučiti citrusni Sauvignon Blanc.
Pjenušava vina: Pjenušci imaju sposobnost nadopunjavanja širokog spektra jela. Nisu ograničeni na određena jela i mogu biti dodatak od predjela do deserta. Možete ih sljubiti s predjelima, plodovima mora ili, čak, desertima.
Iako je uobičajeno razmišljati o sljubljivanju hrane s vinom, ne smijemo zaboraviti na koktele. Pravo piće može poboljšati svaki obrok, od formalne večere do ležernog druženja u baru. Ključ dobrog uparivanja koktela je slaganje, ali i kontrast okusa s hranom, a da ne dođe do točnog podudaranja u okusima. Koktel mora prirodno pasati uz hranu, proširivati njezine glavne okuse i održavati nas okrepljenima, dok iščekujemo sljedeći zalogaj ili gutljaj. Najlakši način da pristupite sparivanju je razmišljanje kroz okusne pupoljke. Razmotrite okuse koji prirodno nadopunjuju jelo, a da ne prevladavaju ili se ne natječu s hranom. Na primjer, maline su fantastične uz čokoladu, što francuski martini čini odličnim izborom za čokoladni mousse. Koktel ima i malo ananasa koji daje opor kontrast slatkom desertu. Iako je primamljivo promućkati čokoladni martini uz taj isti mousse, to bi bilo previše čokolade. Ako svaki element ima potpuno isti profil okusa, to umanjuje doživljaj.
• Gin je fantastičan izbor uz plodove mora i ribu. Suhi martini uparite s pečenim brancinom ili kamenicama na polovici školjke. Gin i tonic izvrsno je piće niske otpornosti koje funkcionira s gotovo svime, a istovremeno djeluje i kao sredstvo za čišćenje nepca.
• Whisky je vrlo svestran, a različiti stilovi imaju svoj potencijal. Probajte bourbon koktele s bilo kojim jelom s roštilja, Manhattan sa savršeno pečenim odreskom ili Sazerac s tortom od sira.
• Vodka je sama po sebi neutralnog okusa, ali su kokteli s vodkom najraznovrsniji. Dimljena riba izvrstan je izbor za vodka tonik, a kavijar paše uz vodku martini. Voćni okusi vodke savršeni su za ljetnu hranu dok se kokteli na bazi kave, poput White Russian, dobro slažu s čokoladnim desertima.
• Uvrstite u ponudu i vinske koktele - čak i jednostavni recepti kao što su špricer od bijelog vina ili kir mogu jelu dodati poseban štih.
• Obratite pozornost i na aperitive kada sastavljate predjela. Na primjer, Negroni je idealna nadopuna dobro osmišljenoj plati sira.
U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.