The Single Malts of Scotland

Objavljeno 02. studenog 2021.

THE GLENLIVET

Priča je započela početkom 19. stoljeća u skrovitom gorskom području na sjeveru Škotske, u kraju po imenu Glenlivet, koji je zbog teške dostupnosti postao idealno mjesto za proizvodnju ilegalnog viskija visoke kvalitete.
Ugled kraja se uskoro pročuo, te je kralj George IV 1822. prilikom posjeta Edinburghu pio samo The Glenlivet viski. Nakon što je 1823. prihvaćen akt o trošarinama, koji je potaknuo zakonitu destilaciju George Smith (osnivač destilerije) dobio je prvu licencu u pokrajini.

THE GLENLIVET FOUNDER'S RESERVE

he Glenlivet Founder’s Reserve nazvan je u čast osnivača Glenlivet destilerije Georgea Smitha. Ovo je klasični The Glenlivet viski, s kremastim i voćnim karakterom dodatno istaknutim sazrijevanjem viskija u bačvama od američkog hrasta. U Glenlivetu je sazrijevanje vrlo pažljivo kontrolirani proces, jer se u piću nastoji izbjeći nastanak prevelikog broja aroma.
Velika pozornost je posvećena odabiru bačava. Poželjne su bačve izrađene od američkog hrasta koje viskiju daju kremaste note i ljutkasti voćni okus. Krajolik, koji se nalazi na 300 metara nadmorske visine, omogućuje ugodne temperature tijekom čitave godine, kojima su ispunjeni idealni uvjeti za sazrijevanje jedinstvenih sladova, starih 12 i više godina. Nema istaknutu starost jer su odabrani viskiji iz bačava različitih dobnih skupina. Viskiju iz raznih tradicionalnih hrastovih bačvi dodan je moderan zaokret. Master Distiller Alan Winchester odabrao je kombinaciju korištenih i novih bačvi od američkog bijelog hrasta. Ova kombinacija pruža glatku, kremastu slatkoću koja se skladno miješa s nježnim okusima i složenim gorkastim voćnim tonovima.

THE GLENLIVET 15YO

The Glenlivet 15YO, kako mu i sama starost ističe, dozrijeva najmanje 15 godina. Svoj prepoznatljiv bogat i egzotičan okus dobiva procesom selektivnog sazrijevanja. Dio sazrijevanja odvija se u bačvama od francuskog hrasta. The Glenlivet bio je među prvima koji je uopće koristio francuski hrast za izradu viskija, no danase se ta tehnika oponaša diljem svijeta. Francuski hrast koji se koristi rezan je u francuskoj regiji Dordogne. Upravo taj hrast se najčešće koristi za izradu konjaka. Niska gustoća tekućine omogućuje joj da utone duboko u drvo. Koliko dugo viski sazrijeva u bačvama strogo je kontrolirano kako se ne bi nadjačao željeni rezultat, jedinstvena i ugodna ljutina koja The Glenlivet 15YO čini tako posebnim.

THE GLENLIVET 18YO

The Glenlivet 18YO, ili kako ga neki nazivaju “zlatni viski”, u četiri godine primio je čak 3 zlatne medalje na natjecanju IWSC (International Wine and Spirit Competition), kao i 3 medalje na ISC (International Spirit Competition). Master Distiller, Alan Winchester, stvorio je The Glenlivet 18YO kombinacijom korištenih I novih bačvi od američkog bijelog hrasta, nakon čega je dodatno sazrijevanje odrađeno u bačvama prethodno korištenim za izradu Sherrya koji mu daju dodatnu pikantnost. Rezultat ove izrazito spretne kombinacije u destilacijskoj umjetnosti je The Glenlivet 18, složen, a opet elegantan i uravnotežen. Svaka boca pravi je primjer kvalitete i okusa. Stvoren da impresionira svojim bogatim i karakterističnim okusom single malt viskija i nježnim završetkom.

ABERLOUR 12YO

Destileriju Aberlour je 1879. osnovao James Fleming, birajući mjesto koje osigurava sigurnu opskrbu čistom izvorskom vodom, a isto tako je i ukorijenjeno u davna vremena, obuhvaćeno stoljetnim legendama i okruženo dramatičnim gorštačkim pejzažima. Selo Aberlour leži u samom srcu Speyside regije, najvažnije regije za proizvodnju viskija u Škotskoj. Izuzetno čista i mekana izvorska voda koja se koristi za izradu viskija Aberlour crpi se iz obližnjih prirodnih izvora. Aberlour 12YO u zadnjih je 10 godina osvojio preko 60 zlatnih medalja. Proglašen je najboljim single malt scotchom 12YO na natjecanju International Whisky Competition 2016.godine. Sazrijeva u dvjema vrstama bačava koje mu daju prepoznatljiv karatker te voćnu i začinsku aromatičnu uravnoteženost. Ima zlatnu boju žada s notom rubinasto crvene, dok mu je miris iznimno mekan, zaokružen mirisom crvenih jabuka. Stvoren za istinske ljubitelje viskija.

SCAPA SKIREN

Orkneyski otoci, dom Scapa viskija, imaju bogatu nordijsku baštinu, što je vidljivo iz imena Skiren, stare nordijske riječi za „blještavo svijetlo nebo”. Destiliran je u jedinom funkcionalnom Lomond destilacijskom kotlu u Škotskoj, što mu jamči bogat i kvalitetan okus. Zatim odležava u novim bačvama od američkog hrasta, koje su ručno odabrane i uvezene iz Tennesseeja i Kentuckyja koje mu daju mekani okus vanilije. Proces odležavanje odvija se u kamenitom skladištu uz samu obalu. Upravo ova kombinacije bačava i klime nakraju daje topao meden i kremast okus s nijansom vanilije, tropskog voća, citrusa i obalnog vrijeska.

ZASTUPSTVA

U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.

Newsletter - budite u trendu!

Molimo upišite valjanu email adresu.