Objavljeno 6. rujna 2022.
Votka je žestoko alkoholno piće, najčešće bezbojno, nastalo destilacijom bilo koje biljke bogate škrobom ili šećerom. Danas se većinom radi od žitarica poput, raži i pšenice. Naziv potiče od slavenske riječi ‘voda’, kao deminutiv u ruskom jeziku. Iako se votka uglavnom pije čista, svoju popularnost danas duguje i sve češćoj upotrebi u raznim koktelima. Pored zanemarive količine aditiva okusa, votka se uglavnom sastoji samo od alkohola (etanola) i vode. Količina alkohola kreće se između 35% i 70%. Klasična ruska votka ima 40% alkohola, a najjača votka proizvedena u Poljskoj ima čak 88% alkohola.
Izvor: punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana/pica/top-5-stvari-koje-sigurno-niste-znali-o-votki---326064.html
0,06 Ciroc
0,03 Grand Marnier
0,03 Sok brusnica
0,02 Monin Lime Rantcho
Priprema: Sastojke izliti u šejker i prošejkati sa ledom. Izliti koktel u Coupe čašu. Dekorirati koktel koricom naranče.
Rum je žestoko alkoholno piće dobiveno od šećerne trske procesom fermentacije i destilacije, a obično se čuva tj. stari u hrastovim bačvama. Proizvodi se destilacijom iz melase šećerne trske koja se razrjeđuje dok se ne dobije 18-22% šećera u njenom sastavu, te joj se zatim dodaje kultivirani kvasac kojim se izaziva vrenje. Nakon toga slijedi destilacija, a dobiveni destilat je bezbojan i pomalo neugodna mirisa koji podsjeća na maslačnu kiselinu. Dugim stajanjem u hrastovim bačvama, rum gubi neugodan miris i dobiva specifičnu aromu i karakterističnu smeđu boju. Sadržaj alkohola kreće se između 36 – 40%, a neki originalni rumovi sadržavaju i do 90% alkohola. Većina rumova spada u tri ključna stila, iako se oni mogu razlikovati ovisno o lokalnoj tradiciji i namjerama pojedinih destilatora i proizvođača, a 3 glavna pristupa proizvodnji ruma su rumovi u francuskom stilu koji se proizvode na francuskim karipskim otocima, rumovi u engleskom stilu koji su napravljeni u bivšim britanskim kolonijama, i rumovi u španjolskom stilu koji se proizvode u bivšim španjolskim kolonijama. Podjela rumova po boji je jedna od glavnih podjela, a različite boje ruma označavaju i drugačiju namjenu i korištenje samog ruma u ispijanju, ali i miksanju s ostalim pićima i pravljenju koktela.
Izvor: punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana/pica/pet-cinjenica-koje-biste-trebali-znati-o-rumu---328709.html
1. Čaša; Hurricane
2. uliti sve sastojke u koktel šejker bez leda;
3. 20ml Old Pascas white rum
4. 20ml Sailor Jerry rum
5. 20ml Old Pascas dark rum
6. 20ml Giffard Apricot brandy liqueur
7. 15ml fresh lemon juice
8. 10ml Giffard Grenadine sirup
9. 100ml pineapple juice
10. dodati led u šejker i prošejkati
11. sve skupa uliti u Hurricane čašu
12. Dekoracija; zapaljena dehidrirana naranča sa Strohom i cimetom u prahu
Koktel po recepturi Miroslav Kljajić
U želji da klijentima ponudi ne samo najbolju uslugu, nego i proizvode, Roto dinamic je i ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina, piva i žestokih pića iz artisan kategorije.