Aurelio Montes senior, proizvođač vina i jedan od partnera - osnivača tvrtke Viña Montes u Čileu, posjetio je 2001. Mendozu u Argentini. Istog trena osvojili su ga i snažno su ga se dojmili ljudi, terroir, vinogradarstvo i enologija te uzbudila prilika za učenje i vlastitim doprinosom vinarskoj industriji otvorenoj za inovacije. Uočio je ogroman potencijal regije i argentinskih vina u cijelom svijetu. Nakon još nekoliko istraživačkih obilazaka, 2002. godine osnovana je tvrtka Kaiken.
Poput divljih gusaka Caiquen koje lete iznad Patagonije, između Argentine i Čilea, Montes je odlučio prijeći Ande, koje razdvajaju dvije zemlje.
Podrijetlo naziva Kaiken dolazi od riječi Caiquen. To su otporne ptice, koje obično naseljavaju hladne, suhe doline Patagonije i Vatrene zemlje, gdje tijekom većeg dijela godine prevladavaju snijeg i led. Prema sjeveru migriraju s približavanjem ekstremne zimske hladnoće. Radi se o vrlo društvenim pticama, koje se okupljaju u skupinama ili većim jatima, posebno dok prelijeću preko planina.
Poput Caiquena, Montesov je tim prešao Ande s namjerom učenja, eksperimentiranja i formiranja tima stručnjaka, čiji će inovativni duh i posvećenost izvrsnosti proizvesti vrhunska vina.
U epizodi cooking showa: Journal x Dva srca i kuhača, Lucija Bilandžić Matić je kuhala zajedno s pjevačem i radijskim voditeljem, Sašom Lozarom i tijekom emisije su kušali Kaiken Indomito Malbec, pročitajte njihove dojmove i saznajte s kojom hranom se Malbec sljubljuje.
U sljedećoj epizodi cooking showa: Journal x Dva srca i kuhača, Lucija Bilandžić Matić kuhala je zajedno s influencericama i prijateljicama Nikom Kamenski i Ritom Rumora Jurki te su probale Kaiken Malbec Rose, pročitajte njihove dojmove i saznajte s kojom hranom se Malbec Rose sljubljuje.